Ipak podneta prijava protiv “duha”

1
23

Osnovnom tužilaštvu u Boru dostavljena je krivična prijava protiv nepoznatih izvršilaca koji su prošle nedelje u venčanici plašili vozače na putu Bor-Zaječar.

Nekoliko vozača, koji se međusobno uopšte ne poznaju, prijavili su Policijskoj upravi u Boru da ih je u noći između utorka i srede u različitim intervalima tokom vožnje prepala pojava obučena u venčanicu i sa bidermajerom u rukama.

“S obzirom da policija zna ko su izvršioci ovog dela, ali da nema osnova za pokretanje krivične prijave jer prijavu nije podneo niko od očevidaca, očekujemo da će u ovom slučaju delo brzo biti rešeno”, rekli su Beti podnosioci prijave.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je do sada izašlo pred javnost sa dve kontradiktorne verzije događaja.

Prvo je ministar policije Ivica Dačić rekao da je to delo psihički neuračunljive osobe, da bi se kasnije ispostavilo kako je to delo dva brata, koji su prema automobilima u pokretu kroz šiber njihovog parkiranog vozila puštali lutku obučenu u venčanicu, koju su prethodno napunili helijumom.

Prema policiji, oni su, navodno, posle počinjenog dela otišli u jedan borski kafić i hvalili se počinjenim delom, da bi, kada su saznali da policija traga za počiniocima, spalili lutku i venčanicu.

“Priča o lutki napunjenoj helijumom je toliko neverovatna koliko i pretpostavka da je u pitanju bila utvara”, rekao je Beti pirotehničar i poznavalac tehnike korišćenja helijuma Saša Aranđelović.

“Tvrdim da plastična lutka ni u kom slučaju ne bi mogla da izdrži teret venčanice jer je ograničena svojom zapreminom. U nju ne može da stane toliko helijuma da se optereti”, rekao je Aranđelović.

On je naveo i da su svedoci potvrdili kako je prilika koja se pojavila prelazila preko asfalta, a lutka napunjena helijumom ne može da se kreće vodoravno, već samo uspravno.

I očevici tvrde da ni u kom slučaju ne može biti reči o lutki, jer je bilo očigledno da se radilo o osobi čije je lice bilo sakriveno pod velom, dok je M.P. (18) čak rekao da je prilikom njihovog prolaza automobilom kraj “mlade” veo bio podignut, i da su jasno razaznali muško lice.

Kao jedan od razloga njihove sumnje, svedoci navode da je “utvara u venčanici” mahala rukom u kojoj je bio bidermajer, i tražila od vozača da zaustave vozilo.

“Ne tvrdim da postoje duhovi i natprirodne sile, ali u venčanici je u najmanju ruku bio čovek koji nas je toliko prepao da smo umalo sleteli sa puta”, kazao je N.S.

On je rekao da tužbom ne žele da dobiju nikakvu materijalnu nadoknadu, već da se na ovu priču, ako policija tvrdi da zna aktere, jednom zauvek stavi tačka.

Borski advokat, koji nije želeo da mu se pominje ime, smatra da je policija morala da podnese krivičnu prijavu protiv lica koja su plašila vozače, jer je time bila ugrožena bezbednost u saobraćaju.

Sa druge strane pravnik i direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović objašnjava da, ukoliko niko nije bio ugrožen ponašanjem takozvane utvare, ne postoje zakonski osnovi za kažnjavanje potencijalno osmnjičenih.

“U slučaju da je taj čovek stajao pored puta, ali da svojim ponašanjem nije uticao na saobraćaj, odnosno da nije nekoga naterao da skrene s puta ili da se zaustavi, onda to nije ugrožavanje bezbednosti saobraćaja. Tada bi mogao da se tretira jednako kao i bilbordi pored kolovoza”, rekao je Okanović za “Blic”.

“S druge strane, da je muškarac u venčanici prouzrokovao neki udes, to bi bilo shvaćeno kao veoma teško krivično delo”, rekao je on.

Ipak, pravnici naglašavaju da se može kažnjavati i za izazivanje straha, o čemu bi trebalo da se izjasni tužilaštvo, policija i sud.

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here