Irena Živković: Država dužna da objavi posebna uputstva za zaštitu prava osoba sa autizmom

Irena Živković, predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Boru i članica Glavnog odbora povodom 2. aprila Međunarodnog dana osoba sa autizmom zatražila je od države da ova, već ugrožena grupacija „u vanrednom stanju postane vidljiva bar u minimumu svih minimuma“.

Kako je istakla Irena Živković država je dužna da izradi i objavi posebna uputstva za zaštitu prava osoba sa autizmom u slučaju da budu pozitivne na virus i u slučaju da njihovi roditelji ili staraoci budu pozitivni na virus.

„Članovi primarne porodice se u ovim slučajevima ne smeju razdvajati, osobe sa autizmom imaju poseban odnos sa članovima svoje porodice i neretko funkcionišu samo uz njihovu pomoć. Svaki drugačiji pristup može dovesti do ozbiljnog narušavanja njihovog psihofizičkog zdravlja“, ističe ona.

Osobama sa autizmom, a posebno deci i njihovim pratiocima, država je dužna da izda posebne dozvole za izlazak u vremenu u kome je na snazi zabrana kretanja.

„Autizam sam po sebi nosi i socijalnu distancu, pa time neće biti ugroženo ničije zdravlje usled socijalne interakcije. Autizam najčešće znači tačan raspored aktivnosti u toku dana i svako remećenje već naučenog redosleda može dovesti do agresije, do samopovređivanja, nervoze koja lako postaje panična“, upozorava Irena Živković.

Predsednica Stranke slobode i pravde u Boru podseća da Srbija nije imala centar za autizam, da nije imala ni Registar osoba sa autizmom, a ni Registar osoba sa teškoćama u razvoju, a da je imala 28 razvojnih savetovališta, ali u njima ne i „rane intervencije ni rane dijagnostike“.

„Srbija nije imala defektologe i logopede pri medicinskim centrima, vrtićima, školama u dovoljnom broju da se ne moraju davati ogromne svote novca za privatnu praksu; Srbija nije imala Zakon Roditelj – Negovatelj kojim bi roditelji dece sa većim teškoćama u razvoju dobili republički minimalac i radni staž, usled celodnevne brige o detetu – koje, usput, nikad ne odrasta“, kaže ona i dodaje da je država i nakon deset godina što se inkluzije tiče, još uvek na početku.

„Srbija primarnim porodicama sa decom sa teškoćama u razvoju, koje su rastrzane i raspadaju se u preko 70 procenata, nije pružala nikakvu vrstu psihološke pomoći“, kategorična je Irena Živković i dodaje da osobe sa autizmom i njihove porodice bar u ovom vanrednom stanju moraju da postanu vidljive.

Povodom 2. aprila, Međunarodnog dana osoba sa autizmom, Irena Živković je u svom saopštenju za javnost poručila:

„Svake godine, drugog aprila, puštaju se plavi baloni koji znače „Razumemo vas. Prihvatamo vas.“ Hajde da ove godine damo pravu podršku. Bez balona. Samo ljudska prava!“.