Irena Živković: Država dužna da objavi posebna uputstva za zaštitu prava osoba sa autizmom

0
1653

Irena Živković, predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Boru i članica Glavnog odbora povodom 2. aprila Međunarodnog dana osoba sa autizmom zatražila je od države da ova, već ugrožena grupacija “u vanrednom stanju postane vidljiva bar u minimumu svih minimuma”.

Kako je istakla Irena Živković država je dužna da izradi i objavi posebna uputstva za zaštitu prava osoba sa autizmom u slučaju da budu pozitivne na virus i u slučaju da njihovi roditelji ili staraoci budu pozitivni na virus.

“Članovi primarne porodice se u ovim slučajevima ne smeju razdvajati, osobe sa autizmom imaju poseban odnos sa članovima svoje porodice i neretko funkcionišu samo uz njihovu pomoć. Svaki drugačiji pristup može dovesti do ozbiljnog narušavanja njihovog psihofizičkog zdravlja”, ističe ona.

Osobama sa autizmom, a posebno deci i njihovim pratiocima, država je dužna da izda posebne dozvole za izlazak u vremenu u kome je na snazi zabrana kretanja.

“Autizam sam po sebi nosi i socijalnu distancu, pa time neće biti ugroženo ničije zdravlje usled socijalne interakcije. Autizam najčešće znači tačan raspored aktivnosti u toku dana i svako remećenje već naučenog redosleda može dovesti do agresije, do samopovređivanja, nervoze koja lako postaje panična”, upozorava Irena Živković.

Predsednica Stranke slobode i pravde u Boru podseća da Srbija nije imala centar za autizam, da nije imala ni Registar osoba sa autizmom, a ni Registar osoba sa teškoćama u razvoju, a da je imala 28 razvojnih savetovališta, ali u njima ne i “rane intervencije ni rane dijagnostike”.

“Srbija nije imala defektologe i logopede pri medicinskim centrima, vrtićima, školama u dovoljnom broju da se ne moraju davati ogromne svote novca za privatnu praksu; Srbija nije imala Zakon Roditelj – Negovatelj kojim bi roditelji dece sa većim teškoćama u razvoju dobili republički minimalac i radni staž, usled celodnevne brige o detetu – koje, usput, nikad ne odrasta”, kaže ona i dodaje da je država i nakon deset godina što se inkluzije tiče, još uvek na početku.

“Srbija primarnim porodicama sa decom sa teškoćama u razvoju, koje su rastrzane i raspadaju se u preko 70 procenata, nije pružala nikakvu vrstu psihološke pomoći”, kategorična je Irena Živković i dodaje da osobe sa autizmom i njihove porodice bar u ovom vanrednom stanju moraju da postanu vidljive.

Povodom 2. aprila, Međunarodnog dana osoba sa autizmom, Irena Živković je u svom saopštenju za javnost poručila:

“Svake godine, drugog aprila, puštaju se plavi baloni koji znače “Razumemo vas. Prihvatamo vas.” Hajde da ove godine damo pravu podršku. Bez balona. Samo ljudska prava!”.POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime