U istočnoj Srbiji proglašen narandžasti meteo alarm – moguća ledena kiša

0
46

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je za utorak, 16. januar, narandžasto upozorenje zbog niskih temperatura i snega na području istočne Srbije.

Za Bor i okolinu predviđa se hladno vreme sa temperaturama između -6 i 2 celzijusova stepena.

RHMZ upozorava na mogućnost dodatnog povećanja snežnog pokrivača, kao i pojave ledene kiše/rosulje zbog čega je u istočnoj Srbiji na snazi narandžasti meteo alarm.

“Prognozirane vremenske prilike mogu stvoriti probleme u lokalnom saobraćaju (moguća je blokada puteva), problemi u snabdevanju električnom energijom – moguće štete na prenosnim sistemima električne energije, povrede pešaka, oštećenja stabala u šumama, oštećenja stabala u parkovima i pojedinačnih stabala (lomljenje grana i drveća naročito u kombinaciji sa jakim vetrom). Nepovoljan uticaj taloženja i zaleđivanja na sisteme električne železnice, žičare, TV tornjeve i druge antenske stubove”, navodi se na sajtu RHMZ-a.

U opisu narandžastog meteo alarma navodi se da je ovakvo vreme opasno i da može da utiče na zdravlje ljudi i životinja, kao i da nanese materijalnu štetu.

“Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe”, poručuju iz RHMZ.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime