Istorijski dan: Bor ponovo grad!

14
2362

Poslanici Narodne Skupštine Republike Srbije usvojili su danas Predlog izmene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije čime je Bor ponovo dobio status grada.

Sa 136 glasova za, bez uzdržanih i bez glasova protiv, od 138 pristunih poslanika Narodna Skupština Republike Srbije vratila je Boru status grada.

Inicijativa da se Boru vrati status grada pokretana je više puta od 2007. godine kada je usvojen Zakon koji je sedište Borskog okruga i najveći industrijski centar ovog dela Srbije, nepravedno izostavio sa liste gradova.

Gotovo da nema političke opcije koja je bila na vlasti da nije obećavala Boranima status grada. Višegodišnja politička borba, nakon je urodila plodom.

“Napornim radom i dobrom saradnjom sa svim nivoima vlasti, od predsednika države, preko premijerke, do narodne poslanice Studenke Kovačević, kao i Blagoja Spskovskog direktora Rudarsko-topioničarskog basena Bor uspeli smo da dobijemo status grada. Ovo je jedna velika stvar koja će Boru doneti veće ingirencije, veće transfere od strane države, kao i veći budžet. Bitno je da građani znaju da neće imati nikave posledice i mane, već će imati samo benefite ovim statusom grada”, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, 3. novembra, podneli su poslanici Studenka Kovačević iz Bora, Miletić Mihajlović, dr sci. med. Darko Laketić i mr Dejan Radenković.

Gradovi u Srbiji su: Valjevo, Vranje, Vršac, Zaječar, Zrenjanin, Jagodina, Kikinda, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Loznica, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Pirot, Požarevac, Priština, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Subotica, Užice, Čačak, Šabac i Beograd, kao zasebna teritorijalna jedinica.

Od danas se na ovoj listi nalaze i Bor i Prokuplje.

Bor je prvi put dobio status grada 1947. godine.

14 KOMENTARA

 1. I BOR DOBI STATUS GRADA!

  Sugrađankama i sugrađanima Bora čestitam dobijanja statusa grada, kojeg je već imao 1947. godine , a izgubio ga u političkim i drugim muljanjima. Takođe, želim im, sada već grada Bora, da dograde i brane svoje ljudsko dostojanstvo i dostojanstvo grada Bora u svakom pogledu i svim dozvoljenim sredstvima. Da ga očiste kič-građevinama i ukrasima i dostojno da nose i čuvaju slavu svoga GRADA.

 2. LEPO STO BOR PONOVO IMA STATUS GRADA A STA CEMO SA RUPAMA PO ULICAMA???
  PITAM SE DA LI JE NAS GRADONACELNIK MILIKIC RAZMISLJAO MALO MOZDA I O TOME????

 3. .😀😀😀😀😀😀. ….BOOOOOOOOOM…GRAD BOR …!!!! !!!!! SVE CESTITKE BORANIMA !!!! SVIM Boranima..u Boru,Srbiji,nasoj disaspori …,,Starim Boranima,, i onim Boranima koji nisu ..mladim,srednjim i starijim…Naravno..cestitke i NOVOM rukovodstvu Opstine Bor na celu sa novim čredsednikom opstine g.Aleksandrom Milikicem……koje je OTKLONILO SVIMA POZNATU visegodisnju blokadu u sada bivsoj Opstini Bor…i dalo JASAN I ODLUCAN nalog upravi opstine da pocne vrlo jednostavnu proceduru za dobinanje statusa GRADA..i da BOR prestane da bude JEDINI grad u Srbiji ..koji nema status grada…Sve cestitke i NOVOM BORSKOM JAVNOM MNJENU koje je dalo PRAVU i snagu i podrsku i odlucnost .. .novim celnicima Opstine Bor..da tu sramotnu blokadu sklone sa puta razvoja i prosperoteta….SVE cestitken i ovom Portalu BOR 030 na njeovom pionirskom ,krucijalnom i visegodisnjemdoprinosu U STVARANNU TOG NOVOG BORSKOG JAVNOG MNJENJA………koje je i odlucilo
  i presudilo i dobilo borbu za STATUS GRADA…Kako ?..Pa to SVI Borani vec to odavno znaju..jer je to na ovom istom Portalu vec napisano ..bar 427 puta u proteklim godinama…Ko ne veruje ..neka samo procita ove prethodne tekstove ..ovde gore..i ..naravno, komentare…I neka tako lista nekoliko godina unazad..i jedno 439 clanaka i komentara…ovaj isti Portal 030…Jer ako koza laze..rog ne laze…a sve ostale price su samo bajke..Narocito na ovaj ISTORIJSKI DAN ..kada je gradsko naselje Bo ..u Opstini Bor… najzad,napokon i ZAUVEK…postalo ….GRAD BOR. 😀😀😀😀 Svim Boranima ..najveci moguci pozdrav ma gde bili ….i iz tramvaja .. i SRECNO… za GRAD BOR.😀😀😀😀😀😀

 4. 😀😀😀…a bar mi se tako cini..neko na ovom Portalu 030..rece i da… tada buduci GRAD BOR,Timocka krajina i Istocna Srbija…dobijaju i SVOJ saobracajni KORIDOR-ISTOK…😀😀😀

 5. Aristotel ,citat,:,,Drag mi je Platon..ali mi je istina draža..,, nisam Aristotel..ali mi je drag g.Milikic i njegov veliki licni doprinos u UNUTRASNJOJ BORSKOJ BORBIi za status Grada..Takav gradonacelnik SADA.. i treba GRADU Boru…Da URGENTNO promeni onu nebulozu i sramotu od imena glavne borske ulice..Kakav Mosa Pijade…neki Titov 7-10.saradnik po rangu ..i druge takve blamaze GRADA Bora..O cemu je vec pisano na ovom Portatu Bor 030… To mora urgentno da ide …aut…I mozda i da se uradi jos par stvari ..koje na ukazuje novi idejni projekat ,,CENTRIRANJE Grada Bora..,, Ali danas slavimo 🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩…GRAD Bor…

 6. Bor su gradili i Borčani i Borani sedamdeset i više godina i sreća da je na vlast došla Srpska napredna stranka i njen predsednik Aleksandar Vučić koji su prepoznali gradske sadržaje, predložili i na Skupštini doneli odluku. !!!

 7. Bor je zasluzeno dobio status grada, ovo je veoma dobra vest za sve gradjane Bora. Konacno Borani mogu da se pohvale da zive u gradu, ali ne treba da se zaboravi cija je to zasluga.

 8. Gotovo da nema politicke opcije koja je bila na vlasti da nije obecavala Boranima status grada. Visegodisnja politicka borba, nakon je urodila plodom. Napornim radom i dobrom saradnjom sa svim nivoima vlasti, od predsednika drzave, preko premijerke, do narodne poslanice Studenke Kovačević, kao i Blagoja Spskovskog. Borani moraju da znaju ko sve sve borio da Bor dobije status grada. Cestitam Borani!

 9. Statusom grada, Bor ce dobiti vise subvencija, investicija kojim ce se otvarati fabrike a samim tim i otvarati nova radna mesta. Hvala svima koji su ucestvovali u borbi da Bor dobije status grada!

 10. Pre svega statusom grada Bor ce dobijati vecu sumu novca iz budzeta i mnoge stvari koje cekaju na realizaciju bice zavrsene!!!!

 11. 😂😂😂….status grada je za Bor dobilo NOVO BORSKO JAVNO MNJENJE PO PITANJU STATUSA GRADA….BAZIRANO i UTEMELJENO NA DETALJNIM,PRAVIM …I DOVOLJAN BROJ PUTA PONOVLJENIM.. INFORMACIJAMA .. I NA TAKO STVORENOM NOVOM I PRECIZNOM ZNANJU GRADJANA BORA…O TOM PITANJU STATUSA GRADA…A SVE ostalo (uz puno postovanje za rad i trud onih ljudi koji su to tehnicki i efikasno odradili.. od coveka GLAVNE ODLUKE..odluke DA ili NE.. .g.A.Milekica,jer je on na mestu predsednika opstine, pa do svih ostalih…..) su samo nesto obimnije i ne bas tako slozene pravno- tehnicke pocedure.. Koje su inace ODAVNO ,ODAVNO, ODAVNO ..odradile opstinske uprave DESETINA GRADOVA
  U SRBIJI …. Znaci,SVE te uprave SVIH tih gradova koji, SVI ,odavno, odavno, odavno.. IMAJU STATUS GRADA…Od kojih su neki u odnosu na Bor ….po svim urbanistickim, ekonomskim, intelektualnim,tehnoloskim,demografskim.. parametrima…samo mali gradići… ..Ali… da bi nasi dragi borski botovi to znali… morali bi da ozbiljno i dugo listaju ovaj Portal 030 unazad….jer na njemu sve to i SADA pise..😀😀 A bilo bi super da u tom citanju i po nesto nauce o ovoj temi…😀😀 😀Ali ,na nasu zalost,svi mi znamo da su nasi borski botovi nevidjeno lenji…..pa su zato i botovi..I da to nece nikada uraditi…Jer ih mrzi.. Pa zato nista i ne znaju …. I zato moraju uvek i vecno da ponavljaju tri-cetiri sadrzajno uvek iste i jedva..jedva prosto-prosirene recenice ..I zato oni i ne napreduju..😀😀 I brukaju nas svuda okolo ..Jer su šestorazredni botovi😀😀😀 A GRAD Bor zasluzuje sve prvorazredno…pa i botove 😀😀😀Ali ih mi volimo..i pomocicemo im kroz razvoj radnih navika,edukaciju i pun trening iintelektualnih kapaciteta..koji inace odumiru…Jer su oninasi..pa ih volimo…Znaci ..pocinjemo odmah..i botovi..na listanje ovog portala unazad…😀😀😀 Dok se vratimo tramvajem.. da naucili prve dve strane teksta..I nema nikakvog .. SA(BOTIRANJA). Ende.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime