Istorijski dan: Bor ponovo grad!

Poslanici Narodne Skupštine Republike Srbije usvojili su danas Predlog izmene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije čime je Bor ponovo dobio status grada.

Sa 136 glasova za, bez uzdržanih i bez glasova protiv, od 138 pristunih poslanika Narodna Skupština Republike Srbije vratila je Boru status grada.

Inicijativa da se Boru vrati status grada pokretana je više puta od 2007. godine kada je usvojen Zakon koji je sedište Borskog okruga i najveći industrijski centar ovog dela Srbije, nepravedno izostavio sa liste gradova.

Gotovo da nema političke opcije koja je bila na vlasti da nije obećavala Boranima status grada. Višegodišnja politička borba, nakon je urodila plodom.

„Napornim radom i dobrom saradnjom sa svim nivoima vlasti, od predsednika države, preko premijerke, do narodne poslanice Studenke Kovačević, kao i Blagoja Spskovskog direktora Rudarsko-topioničarskog basena Bor uspeli smo da dobijemo status grada. Ovo je jedna velika stvar koja će Boru doneti veće ingirencije, veće transfere od strane države, kao i veći budžet. Bitno je da građani znaju da neće imati nikave posledice i mane, već će imati samo benefite ovim statusom grada“, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, 3. novembra, podneli su poslanici Studenka Kovačević iz Bora, Miletić Mihajlović, dr sci. med. Darko Laketić i mr Dejan Radenković.

Gradovi u Srbiji su: Valjevo, Vranje, Vršac, Zaječar, Zrenjanin, Jagodina, Kikinda, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Loznica, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Pirot, Požarevac, Priština, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Subotica, Užice, Čačak, Šabac i Beograd, kao zasebna teritorijalna jedinica.

Od danas se na ovoj listi nalaze i Bor i Prokuplje.

Bor je prvi put dobio status grada 1947. godine.