ISTORIJSKI DAN: Ziđin zvanično preuzeo RTB, borska kompanija dobija novo ime

6
3227

Kineska kompanija ZiĐin (ZiJin) danas je zvanično preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor i uplatila 350 miliona dolara.

Ugovor o pristupanju novog člana (Ugovor o preuzimanju) potpisali su u Beogradu ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i stariji potpredsednik i izvršni direktor Zi Djina Džordž Fang.

Dogovoreno da se ubuduće borska kompanija zove “Zi Đin Bor kuper” (copper) a kasnije će biti pridodat i naziv Srbija.

Ziđin je izabran za strateškog partnera jer je na tenderu ponudio kupovinu udela od 63 odsto u RTB-u, biznis plan u vrednosti 1,26 milijardi dolara, obaveznu investiciju od 350 miliona dolara, izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara i očuvanje 5.000 radnih mesta.

Kompanija Ziđin jedan je od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude. U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine bila je na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu čije su akcije na berzi.

(Beta)

6 KOMENTARA

 1. KRAJ OVE ERE JE PROPAST ZA RTB BOR, SAMO I NOVA ERA DA NE BUDE KAO SOSANOVE??

  Kineska kompanija Ziđin danas je preuzela RTB Bor. (Ne)uspesi ove prodaje su: 63 odsto u RTB-u pripada kinezima, obaveznu investiciju od 350 miliona dolara, izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara i očuvanje 5.000 zapošljenih. Ostala dugovanja RTB Bor do milijardu dolara osta će napaćenom narodu u Srbiji ni krivog ni dužnog, a zaduženog. Sledeći uspeh je što će Sosan sa svojim vremešnim saradnicima ostaće i dalje. S obzirom da menadžment, vođenje proizvodnje, prodaja bakra vršiće partner iz Kine, Sosan ostaje u RTB Bor dok ostaju Kinezi ili dok njega drži Sv. Petar. Za to vreme njegov je zadatak da nauči i poduči Kineze kako se mulja, krade, laže i preleće sa cveta na drugi cvet kao pečilica Maja (ukoliko nije već preleteo kod Kineza i ostavi Vučića na kinesko cedilo) i da pevaju i jašu goste po borskim kafanama, kao što je to uspešno radio on. Za povećanje proizvodnih metalurških kapaciteta Kinezi zadužuju Sosana da dovrši i unapredi svog projekta o modernizaciji topionice. Tu će biti mesto za već istrošenih Grčića, Marinkovića i Antićeve. To će biti Sosanov najkorisniji društveni rad i bolje mu je to nego aps, ono što je muljavinom zaslužio. Kada će pokrenuti najzad istragu za uspešno realizovanih nedela u RTB Bor. Na današnjoj svečanoj primopredaji RTB Bor-palica, Sosan, po običaju, moraće da otpeva svoje hitove, a da li će smeti i da jaše kineze, čuće se.

 2. ..Ponavljanje je majka znaja…A .DA LI je svima poznati Multimodalni saobracajni kotidor -Istok Crnomorski koridor) od NAJVECEG STRATESKOG KOMPANIJSKIG INTERESA novom vecinskom vlasniku RTB-a kineskoj kompaniji Zinin…to znaju i deca iz 6 (šestog) razreda osnovne skole. Kao sto znaju i to da Kinezi kao vrhunski profesionalci ..koji sledeci ,kao i sav ostali civilizovani svet, misao i delo prvog i najveceg stratega zapisanog u istoriji svog velikog Kineza Sun Cu-a
  …uvek znaju bukvalno SVE o uzem ,sirem i najsirem prostoru u koji dolaze da investiraju i posluju.Sto znaci bukvalno SVE odlike, kapacitete, potencijale…tog prostora na koji dolaze.Tacka .Tako da njima NIKO ne treba da objasnjava ni sta je i koliko je znacanan ovaj saobracajni koridor. A sto se tice tih 4 poznata i domaca velika talenata …sa nesto malo vecim LOKALNIM vizit kartama..koji knace nisu iz Timocke krajine vec iz dvojca iz Pozarevca ,jedan(a) iz Smedereva i jedan iz Golupca…ni oni NI TREBA DA SE TRUDE da bilo sta o MS Koridoru Istok(CmK) objasne ni kineskim partnerima u privrednim gigantima Zelezari Smederevo ..ni u Termoelektrani Kostolac..😃😃 A zasto..to je vec prethodno jasno napisano..A ne treba vise ni da se trude da njihovi gradjani,privreda ,drugi inopartneri,sektori kulture i prosvete ..i dr.tamo..NE SAZNAJU nista od svega onog sto oni precizno,detaljno i odlicno znaju ,iz po predvidjenoj formalno-administrativnoj proceduri prethodno im dostavljene precizne i izuzetno obimne dokumentacije o ovom Projektu….Jer i TAMO..kao i u GRADU Boru ,Borskom okrugu Istocnoj Srbiji i Beogradu..a i sire od Srbije..SVI sve znaju o znacaju ovog koridora i visegodisnjem i potpuno transparentnom razvoju ovog Projekta…😃 Tim potpuno propalim blokatorima MS Koridora-Istok(CmK) u tim gradovima i toj opstini… potpuno je kasno cak i da NAUCE i ono sto je,recimo, u juce napisano u komentaru prethodnog clanka o ovoj istoj temi..na ovom istom Portalu Bor 030…i da to pokusaju da ponavljaju okolo po komsiluku kao dobrocudni papagaji…. Tako da su cak i NAJPOZITIVNIJI MOGUCI PRIMERI ..(..kao sto su TO na primer: 1) Vec DONETA odluka Skupstine GRADA Bora o najsnaznijoj podrsci ovom MS Koridoru-Istok (CmK) ,koja je po svom sadrzaju ista kao i druge skupstinske Majdanpeka, Negotina, Kladova,Kuceva, Petrovca na Mlavi,Velikog Gradista, Zagubice…i dr. opstina sa ekonomskog pristora ovog koridora… 2) Najsnaznija podrska ovom koridoru gradonacelnika Grada Bora g. Aleksandra Milikica i uprave Grada Bora, jasno i glasno iskazana i konkretno pokazana na sastanku o ovoj temi i Projektu u Gradskoj upravi Bora 11.11.2018… 3) Jednako snazna podrska i izuzetno aktivno ucesce Borskog upravnog okruga, NOVOG nacelnika okruga g.Vladimira Stankovica i administracije okruga…..) za te prethodno navedene ,,talente ,,.. sada potpuno nedostizni doprinosi i praksa…😃😃😃 Jednostavno…otiso im tramvaj…U kome inace te njihove malo vece vizit karte nikada nisu ,pa ni sada ne vaze,niti ce vaziti ni kao besplatne karte za prevoz.. ni kao akcije na donosioca za benefite… 😃😃😃..Tacka.

 3. …😂😂😂😂….opa ….evo i veselih glasova iz svemirske sudopere…To volimo da cujemo..😂😂😂 Veliki pozdrav za naseg borskog malog zelenog sa leteceg tanjira za supu.. Simceta mezimceta …😂😂😂

 4. DA LI JE OVAJ POKLON KINEZIMA DOBAR ZA SRBIJU??

  Možda, a nije? Koji dobar domaćin proglašava za istorijskog dana kada poklanja svoju imovinu? Nije bilo, niti če biti. Danas su kinezi preuzeli RTB Bor za svega 350 miliona dolara, koji je bio u srpskim rukama bez malo 74 godina od 1944. godine do danas. Kralj Aleksandar Karađorđević bio je “glup”, kako ne bi ga pokradali francuzi na zlatu, izgradio je elektrolizu bakra 1938. godine. Sadašnji nivo proizvodnje u RTB Bor, nakon zatvaranja sve prerađivačke kapacitete, stigao je na nivou 1938. godine uz pomoć klimoglavca nečistog obraza i krimogenog karaktera do sadašnjega, a možda i budućega, čelnika RTB Bor. S obzirom na godine i amortizacije usled glume najsposobnijeg, najpametnijeg i najpoltronijeg čelnika, pitanje da li će imati vremena za novog vaskrsenja. Ima, ukoliko mentor ΛV nije digao ruke i ku.. od njega. On ostaje kao grobar RTB Bora i uništitelj kadrovske strukture, kojom je kombinat bakra imao i te kako. Bojim se da ovim poslom, Srbija nije napravila kardinalnu grešku, kada svoje bogatstvo poklanja prijateljima po kapi. S obzirom da sadašnji RTB Bor menja ime, moj predlog je da kombinat bakra se zove Spaskovskog kinezi vrt, jer ima veze sa zoo vrtovima.

 5. Mnogi radnici RTB-a su u panici pošto sada dolazi vreme rada. Trebaće da zarade platu i da rade, stiže kraj javašluku i jednočasovnom radu. Preko veze su zaposlili veterinare, konobare, kuvare na mestu rudara, električara i metalurga, koji se još pritom bahate na sve strane. E došlo je vreme da te razmažene jedinke malo i rade a nadamo se za manje para pa da sve dodje na svoje. Čisto da znate šta vam mislimo-iako znate.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime