Istraživanje: Mediji se ne bave dovoljno problemima mladih

Istraživanje koje je Dom omladine u Boru sproveo o stavovima mladih prema medijima i medijskom sadržaju, pokazuje da čak 91 odsto ispitanih smatra da se mediji ne bave ciljano problemima mladih.

Anketa „Šta mladi kažu?“ je deo projekta i kampanje „Da se mladi vide!“ koju je Dom omladine Bor sproveo u saradnji sa master pedagogom.

„Pitali smo 300 omladinaca uzrasta od 15 do 30 godina iz Bora o problemu nedovoljne reprezentacije mladih u medijima i kroz 20 pitanja ankete dobili frapantne odgovore“, kažu iz borskog Doma omladine.

Na jedno od postavljenih pitanja „Da li se mediji ciljano bave ključnim problemima mladih?„, od 300 ispitanika čak 91 odsto (273) je reklo da se mediji ne bave ciljano ključnim problemima mladih dok je samo devet odsto (27) omladinaca reklo da se mediji ciljano bave ključnim problemima mladih.

Velika većina mladih u Boru tvrdi da se mladima u medijima više pominju u negativnom nego u pozitivnom kontekstu.

Na pitanje „Da li o mladima u medijima čuješ više pozitivnih ili negativnih stvari?“ 68 odsto (204) omladinaca odgovorilo je da čuje više negativnih stvari o mladima, dok je svega jedna trećina – 32% (96) ispitanih čulo više pozitivnih stvari.

„Današnji mediji koji informišu mlade, koji utiču na razvoj mladih, govore više o negativnim nego pozitivnim stvarima o mladima u medijima. Postavljamo pitanje, zašto je to tako?“, poručuju iz Doma omladine.

Od 300 učesnika istraživanja čak 87,2% (260) je reklo da bi pratilo medije koji se bave isključivo omladinskim temama, dok je samo 12,8% (40) mladih reklo da ne bi pratilo takve medije.

„Izgleda da mladima nedostaje njihov poseban prostor u medijima. Bilo bi strava kada bi postojao poseban medij koji bi izveštavao samo o životu omladine“, komentarišu u organizaciji koja okuplja najveći broj mladih.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Mladi o mladima”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.