Istraživanje: Mladi u Srbiji piju duplo više od vršnjaka u Evropi

Prvo piće mladi u Srbiji popiju sa 13 godina, svaki deseti lečeni alkoholičar je mlađi od 30 godina, a mladi piju duplo više nego njihovi vršnjaci u Evropi, poklazala su nedavno sprovedena istraživanja.

casa-vina

Sklonost ka kombinovanju više vrsta alkoholnih pića, brzo ispijanje i takmičenje ko više može da popije alkohola, pijenje više dana bez pauze – samo su neki od oblika opijanja kod mladih, navodi se u saopštenju Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Direktor te ustanove dr Aleksandar Vujošević napominje da ovakvi obrasci konzumiranja alkohola mogu vrlo brzo dovesti do izrazito teških fizičkih i psihičkih posledica, među kojima su bolesti jetre, oštećenja pankreasa i pojava dijabetesa, ali i oštećenja srčanog mišića, krvnih sudova, nervnog sistema i mozga.

„Kako istraživanja pokazuju, više od 40 odsto mlađih od 16 godina u Srbiji se jednom ili više puta napilo, dok je više od 90 odsto probalo alkohol. Upravo iz ove grupe se regrutuju zavisnici od alkohola, a tome u prilog govori i činjenica da je svaki deseti lečeni alkoholičar mlađi od 30 godina”, navodi Vujošević u pisanoj izjavi medijima.

Pogrešni kulturološki obrasci predstavljaju posebno veliki problem, naglasio je on, čak 76 odsto mladih je pilo kod kuće, a najčešće su ih poslužili upravo roditelji ili neko iz bliže porodice, tako da mladi u Srbiji piju dvostruko više nego njihovi vršnjaci u Evropi.

(Tanjug)