Iz Apotekarske ustanove Bor nestalo 300 miliona dinara

Manjak od 300 miliona dinara Apotekarske ustanove Bor ustanovljen je nakon preimenovanja direktorke te ustanove, a račun im je blokiran za oko 231 milion dinara usled puštanja menica jedne od veledrogerija.

apoteka-lekovi

Dug od 300 miliona dinara ustanovljen je nakon što je za direktora Apotekarske ustanove Bor imenovana Tatjana Videnović koja je tu dužnost preuzela od Snežane Janković. Tada je ustanovljeno da na lageru ima lekova i pomoćnog materijala za 130 miliona dinara, dok ostatak novca nedostaje.

Prema rečima Tatjane Videnović, po njenom dolasku na mesto direktora i nakon primopredaje zatekla je dug od oko 460 milina dinara. Nakon izvršenog popisa na lageru je ustanovljena roba za oko 150 miliona dinara, dok je 300 miliona jednostavno „nestalo“.

Policija kontroliše poslovanje ove ustanove, a predsednik Opštine Bor Živorad Petrović napominje da je opštinsko rukovodstvo podnelo krivične prijave, sobzirom da je osnivač Apotekarske ustanove Bor lokalna samouprava.

Apotekarska ustanova Bor duguje više od 430 miliona dinara za lekove i pomoćna sredstva. Firma „Feniks“ je pre nekoliko dana pustila menice u vrednosti od 350 miliona i blokirala račun borske ustanove za 230 miliona dinara.

„Feniks je imao menice koje im je za lekove i pomoćna sredstva dala bivša direktorka Snežana Janković i oni su nas sada blokirali“, rekla je Tatjana Videnović.

Živorad Petrović kaže da je trenutno stanje u Apotekarskoj ustanovi Bor, u kojoj trenutno radi 123 radnika, vrlo teško i da joj preti gašenje.

Predstavnici veledrogerije „Feniks“ ponudili su Opštini Bor reprogram duga na sedam godina.

„Najverovatnije ćemo morati da prihvatimo ponuđeni predlog, kako bismo sačuvali preduzeće od gašenja, ali i da bi Apotekarska ustanova lekovima i pomoćnim materijalom mogla da nastavi da snabdeva Dom zdravlja i Opštu bolnicu u Boru“, ističe Petrović.

Kako prenosi Ist media, veliki deo duga nastao 2009. godine, kada je ta ustanova za kupovinu „zelene kafe“, kontroverznog proizvoda za mršavljenje izdvojila gotov novac. Tu robu je na srpsko tržište plasirao estradni menadžer i političar Saša Mirković.