Iz blokade u prinudnu upravu

U Boru blokirana sva javna preduzeća, ustanove i Skupština opštine.

U Boru blokirana sva javna preduzeća, ustanove i Skupština opštine.

Borani već mesecima iščekuju da se oglasi Vlada Srbije i u ovoj timočkoj komuni uvede privremene mere. Rasulo je opšte, a pečat mudaje lokalna samouprava u kojoj više ne postoji većinska vladajuća koalicija, što je uticalo da ne bude usvojen ni opštinski budžet za ovu godinu. Samo zbog te okolnosti Vlada bi, prema važećim propisima, morala hitno da reaguje, ali i da spreči dalje propadanje opštinskih javnih preduzeća i ustanova.

I zvanično, zbog međusobnih višemesečnih trvenja, raspala se vladajuća koalicija u kojoj su, do početka decembra prošle godine, bili SRS, DSS, Vlaška demokratska stranka Srbije (VDSS) i Pokret „Živim za Krajinu“ zaječarskog gradonačelnika Boška Ničića. Koaliciju su napustili DSS i VDSS, u blokadi su „Stambene usluge“, Toplana, Vodovod, Vodosistem „Bogovina“ i Direkcija za izgradnju Bora, u postupku likvidacije je i JP „Štampa, radio i film“ (u kojem su Televizija Bor i Radio Bor), a u JKP „Treći oktobar“, koje brine o higijeni grada, radnici štrajkuju zbog neisplaćenih zarada. Svi „blokirani“ su veliki dužnici, duguju gotovo milijardu dinara, a u dugu je sa oko 200 miliona dinara i opštinska uprava. Samo dug opštinskih javnih preduzeća i ustanova veći je gotovo od planiranog opštinskog budžeta za ovu godinu.

Neverovatno je ali istinito da blokirana gradska toplana, koja u Boru zagreva 95 odsto domaćinstava, preduzeća i ustanova, nema para da isplati ni 600.000 dinara da se istovari 28 železničkih vagona sa prispelim ugljem. Kao da nikoga u ovom posvađanom gradu ne sekira što je temperatura ovde danima ispod minus 15 stepeni Celzijusovih, i što bi uskoro, i pored prispelog uglja, moglo početi smrzavanje. Prekjuče je i direktor Toplane Milutin Simić podneo ostavku, navodeći da ga sputavaju u upravnom odboru Toplane.

Iz blokiranog Vodovoda poručuju da, zbog duga od oko 200 miliona dinara, neće uskoro moći da kupe dovoljno hlora za prečišćavanje i da bi Borani mogli ostati i bez vode za piće. Za sada, kaže direktor Vodovoda Slaviša Ranđelović, hlor kupuju parama iz donacija i ličnim vezama sa dobavljačima, ali zalihe su već pri kraju.

O svim ovim nevoljama Borana ovdašnja televizija ne izveštava pošto već gotovo deset dana zaposleni u ovoj medijskoj kući štrajkuju. Tek preksinoć preneta je izjava predsednika borske opštine radikala Branislava Rankića da svi politički faktori u gradu treba da se urazume, kako bi se sprečio opšti kolaps. U opštinskoj kasi, veli Rankić, ima 40 miliona dinara, ali zbog toga što nije usvojen budžet ne mogu da se isplaćuju zarade njegovim korisnicima.

Stojan Todorović, (POLITIKA)