U Boru proizvedeno 180 tona zlata

2
23

Direktor borske topionice bakra Boban Todorović izjavio je u sredu da je od 1961. godine u pogonu Zlatare Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor izliveno 180 tona zlata čistoće 99,99.

Zlatna poluga - rtb borPo proizvedenom zlatu spadamo u srednje svetske proizvođače tog plemenitog metala“, rekao je Todorović u pogonu Zlatare, gde je u sredu obavljeno livenje poluga.

Novinari su imali retku priliku da prisustvuju i snime izradu zlatnih poluga, koje se isporučuju Narodnoj banci Srbije.

Pored zlatnih poluga, proizvodimo paladijum, platinu i srebro, ali ćemo od naredne godine primeniti novu tehnologiju za dobijanje novog plemenitog metala”, rekao je Todorović novinarima, ali nije želeo da kaže o kom dragocenom metalu je reč.

U ovdašnjoj livnici proizvodimo zlato standardne čistoće, čija je trenutna cena na tržištu 35 evra po gramu. Još koristimo finsku tehnologiju firme Ototek, koja je stara pola veka, i koja garantuje dobar kvalitet poluga”, dodao je on.

U livnici zlata važe stroga pravila diskrecije, zabranjeno je slikati radnike, a kamere su postavljene u svim delovima preduzeća. Krije se broj zaposlenih, a na ulazu su oštre mere bezbednosti, pa svi bivaju prekontrolisani metal-detektorom.

(BETA)

2 KOMENTARA

  1. Dobro je što se javnost podseća na činjenicu koliko je RTB Bor od značaja za Srbiju, naročito u oblasti proizvodnje zlata, koje Srbiji obezbeđuje stabilnost dinara.

    Zato bi trebalo podsetiti javnost da bi proizvodnja zlata bila veća kada bi se ponovo eksploatisao i rudnik zlata Blagojev Kamen.

    Zašto nema eksploatacije tog rudnika i ko je odgovoran za to? Poslednje informacije koje sam čuo bile su da je u tom rudniku izvršena sabotaža, tako što je zarušen a oprema navodno pokradena. Nisam čuo da je zbog toga neko pozvan na odgovornost ili da je u vezi toga završena neka istraga.

    Zamolio bih autora ovog teksta da u nekom narednom periodu objavi nešto na ovu temu, naravno ako bude smeo.

  2. kada bi se manje kralo bilo bi i vise zlata, ali kada smo toliko proizveli (samo zlata, akud su druge stvari)
    sta od toga ima grad bor, kada smo sada zadnja rupa na svirali ,gde sve vise mladih koji se drogiraju piju i kradu a sve manje radnih mesta. nasi mladi odlaze u svet a mi ko bjagi proizvodimo,, ZLATO”!!!

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here