Iz RTB-a „Sevojnu“ 600 tona bakra mesečno

Generalni direktori Rudarsko-topioničarskog basena Bor i Valjaonice bakra Sevojno iz Užica Blagoje Spaskovski i Dragan Subotić, 15. septembra, potpisali su protokol po kome će kombinat bakra isporučivati užičkoj fabrici 600 tona „crvenog“ metala mesečno.

Spaskovski nije krio zadovoljstvo što je RTB stvorio uslove da poveća proizvodnju do te mere da već danas može garantovati Valjaonici dugoročno snabdevanje ovom količinom bakra, i dodao: Time oni sebi obezbeđuju kontinuitet u proizvodnji, a mi sigurno tržište.
Subotić je izrazio uveravanje u nastavak uspešne saradnje RTB-a i Valjaonice, koja traje maltene 60 godina, a omogućiće, kako je istakao, dalji rast i razvoj obe kompanije.

Ovo je za nas važno pitanje jer nam zbog izvoza u Rusiju, Švajcarsku i druge zemlje treba bakar domaćeg porekla. Količina od 600 tona bakra mesečno u ovom momentu zadovoljava naše potrebe i potpuno upošljava naše kapacitete, jer smo među najvećim izvoznicima u zemlji (oko 90 odsto proizvoda plasiramo u svet, odnosno 60 procenata u zapadnu Evropu). Uporedo sa daljim rastom i povećanjem kapaciteta, „porašće“ i ova količina. Danas je veliki dan i za proizvodnju i za preradu bakra, ali i ukupnu srpsku privredu – kazao je Subotić.