Izgradnja nove Toplane u Boru počinje do kraja godine, modernizacija sistema grejanja uz podršku KfW banke

Nova Toplana gradiće se na lokaciji pored upravne zgrade Centroistoka u Boru, a kao energenti za zagrevanje stanova koristiće se komprimovani prirodni gas i drvna masa, a kasnije i solarna energija. Celokupni projekat biće uobličen u javno privatno partnerstvo.

 

Imajući u vidu da nemačka KfW banka, sa šest miliona evra, kreditira projekat modernizacije daljinskog sistema grejanja u Boru, gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, ugostio je ambasadora Nemačke u Srbiji, Tomasa Šiba, koji je došao da se lično uveri da se sve projektne faze realizuju prema planu.

„Bor je u ovom projektu od 2013. godine i do sada je investirano 1,7 miliona evra. Drago mi je da je do sada sve realizovano kako je i dogovoreno, i to znači da grad Bor može da uđe u sledeću fazu projekta u okviru kojeg će se investirati još šest miliona evra. Cilj svega ovoga je da energiju za građane Bora učinimo prihvatljivijom i zdravijom. Nemačka, u tom smislu, podržava Srbiju i njene ciljeve u okviru Zelene agende, a jedan od njih je da do 2050. godine postane ugljenično neutralna“, rekao je Tomas Šib, ambasador Nemačke u Srbiji, nakon sastanka sa rukovodstvom Grada Bora.

Tomas Šib (Thomas Schieb)

Kada je reč o rokovima, građani Bora bi energiju iz nove toplane trebalo da počnu da koriste u zimu 2022/2023. godine.

„Drago mi je da smo u okviru ovog projekta prešli na sledeću fazu koja podrazumeva izgradnju potpuno nove toplane. Prema planu, naredne nedelje šaljemo dokumentaciju Komisiji za javno privatno partnerstvo Vlade Srbije. Ta komisija će uraditi analizu, dati sugestiju i očekujemo saglasnost u roku od 30 dana. Nakon toga, odluka se iznosi pred Gradsku skupštinu u Boru gde će odbornici razmatrati predlog i, takođe, i tu očekujemo saglasnost za dalje aktivnosti. Nakon toga raspisujemo javni poziv za javno privatno partnerstvo koji će, prema zakonu, trajati 52 dana. Potom ćemo izabrati partnera u ovom poslu i početkom novembra ove godine očekujem da počnu radovi na izgradnji nove Toplane u Boru“, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i ambasador Nemačke u Srbiji. Tomas Šib, obišli su postojeće pogone Toplane u Boru. Kako se čulo prilikom obilaska, celokupnim projektom kreditiranja KfW banke biće rekonstruisano 12 kilometara vrelovodne trase, odnosno 24 kilometara cevi, a biće i moderniozovano i 110 podstanica na području grada.