Izlivena prva anoda iz nove topionice

6
76

Nakon tri i po godine mukotrpnog rada, projektovanja i izgradnje, a potom i funkcionalnog ispitivanja nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru i svih njenih pratećih postrojenja, sinoć, 25. aprila oko 22.30, potekao je i prvi bakar iz novih pirometalurških postrojenja. Izlivena je prva anoda po autogenoj fleš-smelting tehnologiji i dobijeno prvih 150 tona anodnog bakra.

Foto: Kolektiv
Foto: Kolektiv

“Kompletan ciklus je zaokružen, postrojenje je okončano i funkcioniše cela metalurška linija. Prvi bakar iz nove topionice najbolji je dokaz da su nova topionica i fabrika sumporne kiseline gotove, da su sva postrojenja u funkciji i da rade. Ovo je izuzetan dan za Borane i meštane okolnih sela, koji dobijaju čisto nebo, ali i izuzetan dan za sve građane Srbije, jer radom nove topionice RTB Bor povećava svoje učešće u bruto društvenom proizvodu zemlje, otvara nove pravce razvoja u delu prerade bakra i mogućnosti za povećanje standarda u određenim privrednim granama”, izjavio je s neskrivenim zadovoljstvom generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Spaskovski se zahvalio svima koji su, kako je rekao, doprineli izgradnji novih pirometalurških postrojenja u Boru i učinili sve da nova topionice i fabrika sumporne kiseline počnu da rade.

“Hvala svim učesnicima u ovom velikom projektu, najvećem ekološkom i ekonomskom poduhvatu u Srbiji. Učestvovanjem u izgradnji nove topionice svi smo doprineli i stabilizaciji države koju vodi sadašnja Vlada”, podvukao je Spaskovski.

Foto: Kolektiv
Foto: Kolektiv

Za izgradnju novih pirometalurških postrojenja u Boru, odnosno za zamenu tehnologije topljenja novom, savremenom autogenom jedinicom sa fabrikom sumporne kiseline koja će ubuduće raditi u skladu sa svetskim ekološkim standardima i koja je opravdana  sa ekološkog, ali i sa ekonomskog aspekta,  utrošen je 251 milion evra.

Radom nove topionice RTB Bor će, s jedne strane, udvostručiti proizvodnju bakra, plemenitih metala i sumporne kiseline, a sa druge – čista tehnologija konačno donosi i čisto nebo nad Borom i okolinom. Modernizacijom topionice u Boru emisija i imisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biće ispod zakonom propisanih vrednosti, a u isto vreme iskorišćenje sumpor-dioksida i bakra biće 98 procenata što će zadovoljiti ekološke standarde koji važe u Srbiji i Evropskoj uniji. Nova tehnologija zahteva visok kapacitet zbog smanjenja troškova i većeg iskorišćenja bakra i sumpor-dioksida, a projektovani (prerada do 400 hiljada tona koncentrata bakra godišnje) sasvim je prihvatljiv jer će rudnici u Boru i Majdanpeku faznom modernizacijom i povećanjem proizvodnje obezbediti planiranu količinu za preradu.

rtb-montiranje-poklopca-rezervoara

Novu topionicu i fabriku sumporne kiseline gradili su kanadski „SNC Lavalin“ i njegov podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „Otokumpu“, finska kompanija „Outotek“. Nadzor nad poslovima koje su nosili Kanađani i Finci, ali i svim lokalnim radovima koji su bili povereni  „Energoprojektu“, obavio je Građevinski fakultet, Beograd. Veliki deo ugrađenih elemenata proizveden je u Srbiji, a na projektu je bilo angažovano oko 800 radnika.

(Kolektiv)6 KOMENTARA

 1. Tačno u ponoč
  Ko je drugovi ovaj drug topioničar samoupravljač na prvoj slici? Drug Ljuba Jovanović ili neki drugi? Verovatno udarnik tog formata Stahanov, Sirotanović, Jovanović.
  Drugovi topioničari, čestitam vam praznik rada. Prviu maj.
  I početak livenja bakra u novoj topionici. I ostalim radnicima Bora. I vremešnom drugu topioničaru sa slike. Samo dajte zemlji što više bakra. Drugovi, borite se za razvoj samoupravnih odnosa. Ne dajte da vam buržoazija prisvaja razultate rada a vas da, ne dao bog i ostale retrogradne snage, otpušta kao da ste višak. Nema viška radnika, ima viška neradnika i birokratije i tehnokratije i kojekakvih stranaka. Mi smo ranije to jednostavno rešili. Drugovi iz RTBa je li nadmašen broj zaposlenih radnika iz doba Šaje?
  Prvi maj je radostan dan za svakog ko živi od svog rada. Pa i one koji će sutra raditi u polju. Ili čuvati ovčice.
  Lep provod svima na uranku.
  Do sledećeg prvog maja neka nam puste Šaju. S njim nam je bilo bolje, zad ne drugarice i drugovi?
  Jašem u pravcu zalaska Sunca i mašem vam. Išao bih plavim vozom ali crnovrška pruga ne radi. A prvo su je otpočeli neprijateljski vojnici a dovršili je skojevci posle oslobođenja. Ni ona prema Beogradu ne radi? C,c,c! Vidimo se. Dođite svi sutra na uranak na Bor na vodi Jezerskoj.
  Svih 25000 iz RTBa. I topioničari samoupravljači na Uranak, to se podrazumeva.
  Da mi je da mi sutra drugovi omladinci odigraju Visoko Vranje o odpevaju Zal za mladost. Mislim na vreme kada smo, drugovi, svi razvijali samoupravljanje i kada nam nije mogao niko ništa. Bilo smo mnogo jaki. Kao Paratizan, kao Đoković, kao nekad Bora Đorđević. Ma bili smo jači i od sudbine i nije nam mogao niko ništa a mogli su samo da nas mrze oni koji nas ne vole,e,e,e!
  Da živi Grad Bor Da živi i varoš Zlot.
  A zašto Zlot?
  Zato, drugovi, jer su drugovi Zloćani objavili Hitleru rat 1941. A ta herojska vremena se ne zaboravljaju kao ni Prvi maj, Praznik rada.
  Živeli!

 2. Комбинат РТБ Бор је пао у незавидну ситуацију после 1990. године због санкција, немарност менаџмента, лоше приватизације дела погона, пад рударске, а затим и металуршке производње и односа према производњи, недомаћинско пословање, ненаменско трошење средстава и много тога. Погони за прераду бакра: Фабрика лак жица је прбатизована и заустављена, фабрика цеви је приватизована и ради добро фабрика ДП жице ради са смањеним капацитетом, ливница бакра и бакарних легура је пред затварањем. Да скратим, Производња у РТБ Бор се своди на производњу концентрата бакра до 200.000 тона годишње садржаја око 15% бакра (у свету, 30-50% Cu), сребра, злата и сумпорне киселине и наравно производња катодног бакра око 30.000 тона годишње. Остала производња је заборављена. Ефикасност је веома ниска, искоришћење бакра од руде до катоде је 60-70%, високи трошкови производње, изнад 8000 долара по тони бакра (према проф. Schlesingeru u 2011. године, 3000 $/t бакра), капацитивно искоришћење металуршких агрегата 30%, потрошња електричне енергије од руде до катоде 14,0 МWh/t катодног бакра (у свету, 5 МWh/t), а укупна потрошња све врсте енергије, сведене на еквивалентни угаљ, у РТБ Бор износи око 7,0 т еквивалентног угља по тони катодног бакра (у свету, око 3,5 t е.у./t бакра). Од 2008. године РТБ Бор је набавио рударску опрему, изградио нову металуршку пећ за топљење и ново постројење за производњу сумпорне киселине у вредности изнад пола милијарде евра, тако Комбинат има тренутно дуговања изнад милијарду евра.

 3. Najveći projekat Nova topionica u Boru (investirano je više od 300 miliona evra) kasni skoro dve godine, a kada je trebala da krene – nedostajale sirovine. Miljenik Vlade, Blagoje Spaskovski (ili-ti Sosa), generalni direktor RTB Bor laže Vladu, laže građane i pitanje je da li veruje samo sebi. Metalurška peć je potpaljena na rođendan Vučića (5. marta 2015.), a izgleda da će krenuti na rođendan Tome Nikolića, biće čast “Tomovačom”. Biće pesma “Nemože mi niko ništa”, a bogami i stara Sosina praksa, jahanje poltrona prilikom izvođenja muzičke numere. Ovo što izmišlja da je izlio 160 tona bakra, je njegovo bacanje prašine, prvo stara topionica celo vreme radila, a nova nije postigla radne parametre. I da je tako, odakle zna koliko je proizvela nova i koliko stara. Oba dimnjaka ispustaju gasove skoro non – stop u atmosferu. Sa proizvodnjom nova topionica će sačekati realno, a u lažama i paralažama, “normalno??”, radiće i te kako, obarajući sve rekorde (tehničke i ekonomske) u stodeset godišnjeg funkcionisanja RTB Bor.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime