Izložba „Apsolutno stvarno” Marine Milev otvorena u Muzeju rudarstva i metalurgije

Izložba „Apsolutno stvarno” autorke Marine Milev otvorena je u Muzeju rudarstva i metalurgije.

Povodom Dana Muzeja rudarstva i metalurgije otvorena je samostalna izložbe radova naše sugrađanke, savremene umetnice Marine Milev.

Ciklus „Apsolutno stvarno” predstavlja savremeni pristup likovnoj umetnosti, a iz pozamašnog opusa izloženo je oko šezdeset radova različitih formata i tehnika.

Ključno delo celokupnog ciklusa jeste slika „Palo kraljevstvo” koju je Marina Milev prezentovala na svim gostujućim izložbama u Srbiji, a koji je sada, pored još dva rada iz ovog ciklusa, obogatio fond umetničke zbirke Muzeja rudarstva i metalurgije.

„To je glavna slika u ovom ciklusu i dominira i svojom veličinom i načinom na koji sam je radila. Radi se o slojevima nesvesnog koje istražujem i pokušavam na neki način da ih izdvojim u svesno stanje i da iz tih tako izdvojenih slojeva pravim svojevrsne likove. Svako može da je posmatra na svoj način, komuniciram sa ljudima koji su političari, oni nalaze neke političke stvari, ljudi koji koji se bave psihologijom i terapijom nalaze stvari iz svoje oblasti, tako da, u principu, to sve jeste naše ogledalo”, objašnjava Milev.

Autorka je kazala da je glavna inspiracija i ideja kojom se vodi godinama unazad područje nesvesnog, ljudska psiha, snovi i da je taj koncept, koji je nazvala „Apsolutno stvarno”, doživeo neku vrstu turneje 2019. godine u celoj Srbiji, od Sombora do Leskovca.

„Bilo mi je sasvim logično i prirodno da se ova izložba završi ovde u Boru, mom rodnom gradu, a slika „Palo kraljevstvo” koja je i noseća i najviše upućuje na moje stvaralaštvo kroz naš grad i kroz slojeve o kojima ja govorim, je, inicijativom Danijele Matović, posle svog putešestvija našla svoj dom ovde u Boru, baš kao i ja”, kaže Milev.

Izložba je prodajnog karaktera, a zainteresovani građani će postavku moći da pogledaju do kraja januara 2022. godine.