Izložba o američkoj misiji u Srbiji 1915. godine u borskoj Narodnoj biblioteci

Centar za primenjenu istoriju u saradnji sa Narodnom bibliotekom u Boru organizovaće izložbu “Spašavanje Srbije: Američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915”.

Izložba je deo istoimenog istraživačkog projekta koji za cilj ima upoznavanje javnosti sa jednim važnim događajem koji je promenio istorijski tok u Srbiji i svetu u periodu Prvog svetskog rata.

Javnost će po prvi put videti arhivska dokumenta, fotografije, novinske članke i prateće istorijske tekstove koji svedoče o dešavanjima u Srbiji 1915. godine, epidemiji tifusa i dolasku stranih zdravstvenih misija u Srbiju, a naročito o američkoj misiji.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade Sjedinjenih američkih država u Srbiji, a u sklopu obeležavanja 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa SAD i Srbije.

Izložbu će svečano otvoriti direktorka Narodne biblioteke u Boru i Milovan Pisari direktor Centra za primenju istoriju iz Beograda. Otvaranje izložbe je zakazano za sredu, 28. novembra od 17 sati u Narodnoj biblioteci.

Tokom ove i naredne godine izložba će biti prikazana u Užicu, Šapcu, Boru, Novom Sadu i Beogradu, uz prateći katalog i javna vođenja.

Izložba će biti otvorena od 28. novembra do 9. decembra.