Izložba „Perspektiva” šestoro mladih umetnika iz Bora otvorena u Narodnoj biblioteci

Sinoć je u Narodnoj biblioteci u Boru otvorena izložba „Perspektiva” koja predstavlja vizije šestoro mladih umetnika, poreklom iz Bora.

Svoje umetničke perspektive i radove, šest mladih umetnika iz Bora, među kojima su animatori, ilustratori i fotografi, predstavilo je u svom rodnom gradu borskoj publici.

Svaki od izlagača je na svoj način pokazao ono čime se bavi, ono što želi da prikaže i poruči, te se, smatra Boško Šabazović, jedan od izlagača, na taj način dobija raznolikost na avangardnoj sceni u Boru.

„Šest autora, šest ideja, šest tema i šest perspektiva. Avangardna scena u Boru i te kako postoji, i te kako je tu, iako nije vidljiva, iako nije medijski dovoljno ispraćena, ona je tu. Mi postojimo. Nismo imaginarni, nepostojeći. Mi smo tu, među vama i nadamo se da će ova izložbda malo da otvori put ka većoj vidljivosti i da ćemo dati ideju i ostalima da nam pokažu i ono što oni rade”, ističe Šabazović.

Iako ne žive svi u Boru, ovih šestoro umetnika sarađuje i na drugim projektima, a nadaju se da će ova izložba biti uvod za još veću i temeljniju saradnju.

Na ideju da organizuju zajedničku izložbu su, kaže jedna od izlagača Milica Staletović, došli zato što smatraju da nema dovoljno omladinskih izložbi u Boru.

„Došli smo na zajedničku ideju da bismo mogli da pokrenemo jednu takvu izložbu koja bi prikazala multimedijalnu stranu Bora i onda je svako od nas doneo ponešto čime se bavi. Dejan i ja smo doneli fotografije, Stefan i Boško su doneli ilustracije, kao i Ariadna. Ona je donela čak i svoje animacije i spotove i Aleksandar je doneo svoje slike. Tako da svako od nas ima neko svoje gledanje na svet, neku svoju perspektivu, stoga se izložba tako i zove”, objašnjava Staletović.

Iako ne živi i radi u Boru, Milica ističe da je njen rodni grad mnogo uticao na njenu umetnost i poglede na svet.

„Deca u Boru rastu u jednom vrlo jedinstvenom okruženju koje ne postoji nigde drugde u Srbiji, što otvara neke vrlo specifične poglede na svet i umetnost. Mislim da je moj rodni grad meni dosta toga doneo što se tiče umetnosti i zato sam rešila i da se vratim i doprinesem malo svojom umetnošću i vratim svom gradu ono što je on dao meni”, ističe ova mlada umetnica.

Na izložbi su prikazani radovi Stefana Kostića, Aleksandra Markovića, Boška Šabazovića, Dejana Mirkovića, Ariadne Vrljanović Džao, Mihajla Dragaša i Milice Staletović, a Borani će moći da ih pogledaju u naredne dve nedelje u Narodnoj bibliorteci u Boru.