Izložba skulptura Nedima Hadžiahmetovića Mafe do 7. marta u Boru

U Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru otvorena je izložba skulptura Nedima Hadžiahmetovića Mafe iz Negotina, akademskog vajara koji poslednjih petnaestak godina izlaže širom sveta.

U galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije Nedim Hadžiahmetović, umetnik svetskog glasa, autor brojnih monumentalnih skulptura u muzejima, parkovima i prostorima u Evropi, Aziji i Africi, izložio je 11 skulptura  u drvetu i metalu iz ciklusa „Dnevnik probnog pilota – Pegaz početnik“.

„Generalno se ja interesujem za mitologiju i za njeno tumačenje u savremenom, modernom smislu, tako da sam za ovu izložbu uzeo polazište Pegaza, odnosno letećeg konja. Inače sam se dosta bavio stripom, pa sam našao te kontakte između superherojstva i mitologije i to eksploatišem do krajnjih granica. Zato sam i odlučio da satirično i duhovito napravim neku sopstvenu priču o tome, a priča je ciklus Pegaza kao konja, kadeta, polaznika pilotske škole. Uglavnom, sama radnja je u materijalu drvo, dok su početne i krajnje faze skice te priče Pegazov pad, taj neki nesrećni slučaj probnog pilota bukvalno kao crtež u prostoru u metalu“, kaže za Bor 030, Nedim Hadžiahmetović.

Ovaj umetnik je do sada izlagao na više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, poslednji put 2018. u Sloveniji. U Srbiji nije izlagao 11 godina.

„U međuvremenu sam imao par izložbi u inostranstvu, u Rusiji, imam i jako puno kolektivnih izložbi, žiriranih, pošto je to vezano za moju svetsku karijeru. Uglavnom radim monumentalne stvari, ne spomenike, nego savremenu, moju intimnu skulpturu“, dodaje Hadžiahmetović.

Dela ovog umetnika odavno krase umetničke i urbane prostore širom sveta od Mađarske, Rumunije, Češke, Nemačke, Italije, Španije i Portugalije do Turske, Kine, Irana, Egipta, Južne Koreje…

Njegova izložba “Dnevnik probnog pilota – Pegaz početnik“  u galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije biće dostupna publici u pojedinačnim posetama do 7. marta, u skladu sa aktuelnim preporukama vezanim za suzbijanje virusa korona.