Iznenadićete se kakva nas zima očekuje

0
49

Prema očekivanjima meteorologa, najhladnije godišnje doba ove sezone biće veoma blago sa kratkim ledenim talasima, a najtopliji zimski mesec ove godine biće decembar sa temperaturama ispod proseka za ovo doba godine. 

zima

Dolazi nam zima, ali, po svemu sudeći, neće biti duga ni hladna. Prema očekivanjima meteorologa, najoštrije godišnje doba ove sezone ostaće bez oštrice. U većem delu Srbije srednja zimska temperatura vazduha biće od pola stepena do stepen iznad proseka. Decembar će biti najtopliji mesec, talas najhladnijih dana očekuje nas u trećem delu januara, dok će najviše padavina biti u februaru.

Po rečima Branka Bijelića, prognostičara iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, prvi zimski mesec biće topliji od proseka i uglavnom suv.

“Prosečna vrednost srednje dnevne temeprature u decembru biće od jednog stepena ispod nule do tri stepena u plusu”, kaže Bijelić. “Ima izgleda da u celoj Srbiji decembarske temperature budu iznad proseka, sa prosekom od jedan stepen do pet stepeni Celzijusovih, a u planinskim delovima od minus dva do dva stepena iznad nule. Padavine će, međutim, ostati u proseku”.

I januar će biti blaži u odnosu na hladnoće, mrazeve i poledice kakve pamtimo i asocijacija su na prvi mesec u godini.

Slično kao i prošle godine, i ovog puta se najviše padavina očekuje u februaru. I treći mesec zime, po rečima našeg sagovornika, biće za jedan do dva stepena topliji od proseka. Srednja februarska jutarnja biće 1,3 stepena, a srednja najviša dnevna 7,7 stepeni Celzijusovih.

“Bez obzira na to što će biti blaža zima, i dalje će biti uslova za kraće hladnije periode”, objašnjava Bijelić. “Očekuje se da će ti ledeni talasi trajati od pet do sedam dana, a uglavnom su najhladniji periodi u trećoj dekadi januara. Ne možemo da tvrdimo koliko će ti hladni periodi trajati, pet, sedam ili 15 dana, ali ih svakako treba očekivati. I kada se kaže da je zima toplija, ne misli se na toplo vreme, već da je zima blaža od prosečne”.

Najviša dnevna temperatura vazduha tokom zime u Srbiji zabeležena je u Loznici 19. decembra 1989. godine i iznosila je 26,4 stepena. Pretpostavlja se da ovaj rekord neće biti oboren ove godine, ali sigurno je da nas očekuje blaga zima sa manjim brojem padavina i nižim temperaturama u odnosu na prosek za ovaj period godine.

(Večernje novosti/Bor030)

 

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime