Izraelci zainteresovani za srebro iz Bora i Majdanpeka

Kompanija „PNF Partners“ iz Londona zainteresovana je da od Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“ kupuje srebro, ali i proizvode od srebra, koje bi za njihove potrebe i po njihovom uputstvu izrađivao majdanpečki IPM.

izrelci-sa-blagojem-spaskov

Interesovanje za srebro iz istočne Srbije nedvosmisleno su potvrdili predsednik engleske kompanije Moti Panet i njegov partner Džozef Ernsten na današnjem sastanku sa generalnim direktorom RTB-a Bor Blagojem Spaskovskim, njegovim saradnicima i predstavnicima IPM-a iz Majdanpeka.

„Svaka jevrejska porodica u kući ima srebrninu i koristi posuđe, escajg i ostale predmete od srebra. Moj partner i ja vodimo kompaniju koja proizvodi gotove proizvode od srebra, uglavnom u Turskoj, i bavimo se prodajom takvih proizvoda. Želja nam je da sarađujemo sa Borom, zbog toga je, naravno, i upriličen ovaj sastanak, a mogu da kažem da smo imali vrlo kvalitetne razgovore, dobro smo se razumeli, čak smo se smejali i šalili. Ovde sam prvi put i to po preporuci ambasadora Srbije u Londonu, gospodina Ognjena Pribićevića, i moram da primetim i kažem da su ljudi u Srbiji izuzetno prijatni i gostoljubivi“, izjavio je predsednik „PNF Partners“ Moti Panet.

„Ubeđen sam da ćemo zajedno vrlo brzo doći do rezultata, a cilj ove poslovne saradnje bio bi prevashodno oživljavanje majdanpečke „Zlatare“. Posao sa Izraelcima značio bi njenu sigurnost i garantovao egzistenciju zaposlenima. „Zlatara“ je spremna za posao, jer ima kvalitetne kadrove“, kazao je Blagoje Spaskovski.

Tehnički direktor majdanpečkog IPM-a Sanja Šojić Danilović potvrdila je konstataciju generalnog direktora basena i dodala: „Sve što je ponuđeno da radimo za nas je izuzetno važno. Imamo tehnologiju za izradu traženih predmeta i radujemo se ovako velikom poslu“.

Listajući kataloge basenskih i proizvoda IPM-a, Izraelci su ocenili visokom ocenom dizajn i kvalitet proizvoda sa fotografija. Takođe, vidno su bili oduševljeni izgledom grada i okoline (posetili su hotel „Jezero“ na Borskom jezeru), pa su sa velikim interesovanjem slušali priču i o turističkim potencijalima grada bakra.

„Možda odlučimo da investiramo i u turizam, jer lepota poput ovih na Borskom jezeru u Jerusalimu nema. Ono što sigurno znam je da ćemo sledeće godine dovesti u ovaj hotel grupu od desetak naših sunarodnika“, rekao je Panet.

(G.Tončev Vasilić, Kolektiv / Bor030)