Izvoz RTB-a u prvih pet meseci ove godine veći od 100 miliona dolara

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor u periodu od januara do juna ove godine izvezao je robu vrednu 106,7 miliona dolara, što je za 30 odsto više nego u istom periodu 2017.

Devizni priliv ostvaren je od prodaje bakra, srebra, platine, paladijuma, selena, sumporne kiseline i plavog kamena, dok je vrednost izvoza u maju iznosila 16,4 miliona dolara, navodi se u saopštenju RTB-a.

Borski basen je u inostranstvu prodao nepunih 12 hiljada tona bakra, što mu je, zajedno sa prodajom ostalih proizvoda, obezbedilo izvoz veći gotovo za trećinu.

Najveća količina prodatog bakra otišla je kupcima u Turskoj, Hrvatskoj, Nemačkoj i Bugarskoj.

Englezi su otkupili tonu i po srebra, 25,2 kilograma paladijuma i kilogram i po platine, a u Poljsku je ukupno otpremljeno 13,5 tona selena i 475 tona plavog kamena.

RTB je domaćim prerađivačima – Valjaonici bakra i „Ist Pointu“ iz Sevojna, kao i borskom „Pometonu“ od početka ove godine isporučio 3.685 tona bakra vrednosti 25,6 miliona dolara.

Taj bakar je u obliku žice, trupaca, limova, traka, praha i trupaca, takođe završio u inostranstvu, navodi se u saopštenju borskle kompanije.

Dobri izvozni rezultati u maju

Prihod RTB-a Bor od prodaje bakra u maju iznosio je 15,78 miliona dolara, a kompanija je zaradila i dodatnih 600.000 USD od prodaje 1,8 tona selena, 12 kilograma paladijuma, 45 tona plavog kamena i 2,1 tone sumporne kiseline.

(Bor030 / Tanjug)