Izvoz RTB-a prošle godine 205 miliona dolara, skoro duplo više nego godinu dana ranije

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor izvezao je prošle godine robu u vrednosti od 205 miliona dolara, što je skoro dvostruko više nego tokom 2016. godine, kada je ukupna prodaja na stranom tržištu iznosila 115 miliona dolara.

Borska kompanija je saopštila da je dupliranom izvozu doprinela je veća proizvodnja, skok cene bakra, ali i konstantna potražnja za „crvenim metalom“ iz zemalja u okruženju.

Reč je, kako se ističe, o direktnom i čistom, takozvanom neto izvozu, jer borska kompanija za proizvodnju bakra, srebra, selena, plavog kamena i sumporne kiseline ne uvozi sirovinu.

„Dakle, reč je o takozvanom neto izvozu na osnovu koga u Srbiju samo ulaze devize, pošto je kupovina rezervnih delova i repromaterijala uračunata i odbijena da bi se dobio čist izvoz i čista para“, navodi se.

Ako se tome doda i vrednost bakra isporučenog domaćim preradjivačima, koji je u obliku žice, praha ili trupaca opet završio u inostranstvu, indirektan izvoz RTB-a prošle godine iznosio je 270 miliona dolara.

Proizvodi RTB Bor prodavani su prošle godine u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Turskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Hrvatskoj i Bugarskoj.

Borski kombinat bakra je u januaru ove godine inostranom tržištu isporučio robu vrednu 15,6 miliona dolara, odnosno 12,7 miliona evra.

(Bor030/Beta)