Januarski računi za grejanje biće umanjeni za 15 odsto

Gradsko veće grada Bora uputilo je Nadzornom odboru i rukovodstvu Javno komunalnog preduzeća „Toplana” preporuku da se računi za isporučenu toplotnu energiju u januaru smanje za 15 odsto.

Na današnjoj sednici Gradskog veća ovo je bila jedina tačka dnevnog reda, a razlog za to je što poslednjih nekoliko dana grejanje nije bilo kvalitetno, kaže zamenik gradonačelnika Bora Milivoje Janošević, i dodaje da će Nadzorni odbor i v.d. direktora JKP „Toplana” u kratkom roku, gotovo sigurno, postupiti po ovoj preporuci.

„Jutros su radnici JKP „Toplana” nadljudskim naporima sanirali kvar koj je bio na kotlu broj 2 i grejanje je distribuirano celom gradu. Imamo određene proboje na pojedinim trasama koje nisu direktno vezane za same kotlove, već za dotrajalu mrežu, što će, prema  rečima direktora Toplane, biti sanirano”, ističe Janošević.

Grejanja nije bilo iz tehničkih i tehnoloških razloga, objašnjava v.d. direktora JKP „Toplana” Bor Dragan Veličković.

„Kvar je otklonjen, nastavljamo sa grejanjem. Više puta sam naglasio kakve probleme imamo sa dotrajalom opremom, a to nas ove sezone prati ozbiljnije nego prošle. S obzirom na to u kakvom je stanju oprema, pretpostavljamo da će tehnički problemi da nas muče i dalje, ali bez obzira na sve, zahvalan sam mojim saradnicima koji više od 30 sati nisu spavali da bismo grejanje vratili jutros. Nastavićemo da radimo najbolje što možemo. Žao mi je što smo ostali bez grejanja, ali već sam juče u jednoj izjavi naglasio da ćemo rasteretiti naše građane. Iako činimo sve da građani imaju grejanje, ja im se zaista izvinjavam što nije bilo tako i što su morali da se dogrevaju. Zato će biti oslobođeni dela plaćanja”, naglašava Veličković.

Na pitanje kako komentariše navode pojedinih građana da je razlog što grejanja u gradu nema nedostatak uglja, Veličković je odgovorio da je ugalj, kojeg u toplani, kako kaže, ima, iz našeg bližeg okruženja, te da je neophodan i ugalj iz uvoza.

„To su kvalitetni ugljevi koji u našem bliskom okruženju ne postoje i teško ih je dobaviti, ali radimo i uspevamo u tome. Nadam se i očekujem da ćemo do kraja grejne sezone imati i taj ugalj”, kaže v.d. direktora JKP „Toplana” Bor.