Jato roda na flotacijskom jalovištu u Boru

Flotacijsko jalovište RTH kompanije Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper – SZC) krajem maja posetili su neobični pernati gosti.

Foto: Serbia Zijin Copper

Jato od petnaestak belih roda, svratilo je do Bora na svom dugom proputovanju iz afrike.

Na jalovištu RTH je u poslednje dve godine rekultivisano skoro 15 hektara degradirane površine. Na kosinama brane posejana je trava, ali je posađeno i 11 hiljada sadnica bagrema, a u Sektoru za zaštitu životne sredine SZC kažu da su se pojavile i ljubičaste perunike.

Foto: Serbia Zijin Copper

„Ako je tačno da rode donose sreću, plodnost i prosperitet, jer su simbol obnove, preporoda i stvaranja, onda će sve ono što je Sektor za zaštitu životne sredine SZC uradio u cilju stabilizacije prašine sa flotacijskog jalovišta RTH biti – sto odsto uspešno“, poručuju iz kompanije.

Nadležni za zaštitu životne sredine u kompaniji nisu želili da ometaju goste pa nije utvrđeno da li su rode svile gnezdo i hoće li u Boru ostati do jeseni i ponovnog puta u toplije krajeve.

Foto: Serbia Zijin Copper

Prirodna staništa bele rode su močvarna područja, vlažne livade i poljoprivredna zemljišta, jer tamo nalaze i najviše hrane.

Rode se hrane vodozemcima, gmizavcima, ribama, glodarima i velikim bubama, a gnezda svijaju u blizini naseljenih ali čoveku nepristupačnih mesta.

Flotacijsko jalovište RTH je, nakon rekultivacije, očigledno postalo idealno stanište, tim pre što orintolozi poslednjih godina upozoravaju da prirodna staništa ovih ptica selica polako nestaju.