Jesenji festival: Učenici Ekonomsko-trgovinske škole pravili “mesečeve kolače”

U svetlu obeležavanja Jesenjeg festivala, Kabinet generalnog direktora Srbija Ziđin Koper ugostio je danas 60-ak učenika Ekonomsko-trgovinske škole u Boru.

Đaci druge, treće i četvrte godine, koji se školuju za kuvare i turističko-hotelijerske tehničare, imali su priliku da se upoznaju sa kineskom tradicijom i običajima koji prate ovaj veseli praznik, kao i da u kantini “Istra kule” nauče da umese “mesečev kolač”.

Sonja Stamenković
Sonja Stamenković

„Drago mi je što ponovo imamo priliku da budemo gosti Srbija Ziđin Koper i što ovaj vid saradnje polako prerasta u tradicionalno druženje. Lepo je što kompanija prepoznaje značaj obrazovanja i što je povodom obeležavanja kineskog praznika pozvala naše učenike u goste. Đaci su naučili da prave “mesečev kolač”, imali su priliku da ga probaju i kažu da je veoma ukusan“, rekla je direktorka Ekonomsko-trgovinske škole Sonja Stamenković.

Festival zlatne sredine jeseni zove se još i Mesečev festival ili Festival mesečevih kolača. To je praznik koji se proslavlja u Kini, Vijetnamu i drugim istočnoazijskim zemljama.

Tradicionalno se pada 15. dana osmog meseca po kineskom lunarnom kalendaru i tada se jedu “mesečevi kolači”. Nekada se Mesečev festival slavio u vreme žetve, jer su drevni kineski carevi na jesen zahvaljivali Mesecu za žetvu. Danas ga ljudi uglavnom slave uz porodično okupljanje, kada zajedno pale fenjere i dive se Mesecu za koji veruju da je tada najpuniji u godini.

Pan Bo

„Centralna svečanost povodom ovog praznika je sutra, ali smo đake Ekonomsko-trgovinske škole pozvali dan ranije sa željom da nauče da prave “mesečeve kolače” i probaju tradicionalnu kinesku hranu koja se jede tokom ovog praznika“, kazao je pomoćnik šefa Kabineta generalnog direktora Srbija Ziđin Koper Pan Bo.

Aleksandra Šaronjić, koja se tri godine školuje za kuvara, kaže da dosad nije imala priliku da napravi kinesko pecivo, oduševljena je načinom pripreme, ali i gostoprimstvom. Njena godinu dana mlađa drugarica Dragana Vacić, budući turistički tehničar, dodaje da je za sve njih to jedno interesantno iskustvo.

Bilo je veoma zabavno i ne toliko teško umesiti kolač. Nismo navikli na takvo testo, pa je bilo malo teže savladati ga. Prvi put sam u ovakvom restoranu i baš mi se sviđa. Slične utiske imao je i Draganin drug iz školske klupe.

Viktor Mikša

„Svašta novo sam naučio. Sada znam da je ovaj praznik drugi po važnosti u Kini, odmah iza Kineske nove godine. Probao sam “mesečeve kolače”, doduše samo sa slatkim nadevom, i dopadaju mi se. Jedva čekam da probam i slane. Volim da istražujem nove stvari u životu, pa sam zbog toga naučio i jednu staru kinesku pesmu, koju sam čuo na „Jutjubu“ i „Tik-toku““, otkrio nam je Viktor Mikša.