Ješić: Nove analize mleka – rezultati alarmantni

Analiza prisustva aflatoksina u mleku koju je uradio Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS), pokazala je znatno veće prisustvo te otrovne materije nego što je utvrđeno dosadašnjim analizama, izjavio je u četvrtak vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić.

Goran Ješić

Ješić je agenciji Beta rekao da su preliminarni rezultati koje je dobio od FINS „alarmantni“, i da su potvrdili pretpostavke stručnjaka da će svaka naredna analiza mleka pokazati sve veće prisustvo aflatoksina.

„Ja sam dobio preliminarne podatke putem mejla i ono što jeste problem to je da raste nivo aflatoksina u mleku. To je trebalo očekivati jer se za ishranu krava koristi sve lošija i lošija stočna hrana“, rekao je Ješić i dodao da će mu danas stići i zvanični podaci.

Rekao je da FINS nema akreditaciju države i koristi metod koji se razlikuje od uobičajene procedure, ali daje vrlo pouzdane rezultate i najavio da će za tri do četiri dana biti gotova i analiza koju radi Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, koji ima akreditaciju države.

„Kada smo dobili dramatične rezultate SP laboratorije iz Bečeja, u kojoj je Ministarstvo poljoprivrede prošle godine uradilo 40.000 analiza, odlučili smo da i FINS utvrdi nivo aflatoksina jednom drugom metodom“, rekao je Ješić.

Ocenio je da problem sa aflatoksinom nije i ne sme da bude politička stvar, i da ga ne zanima da li će ministar poljoprivrede podneti ostavku jer je sada veoma važno preduzeti mere u čemu Ministarstvo poljoprivrede ima ključnu ulogu.

„Prva stvar je da se prizna da imamo problem, druga da se sakupi ozbiljna ekipa koja će da pokuša da ga razreši – a problem se da razrešiti, i treća, i najvažnija stvar, je da se pomogne seljacima tako što će se nastaviti otkupljivanje mleka dok se ne promeni hranivo i dati im subvencije za to“, kazao je Ješić.

(BETA)