JKP „Vodovod” nastavlja s pozitivnim poslovanjem zahvaljujući projektima vodosnabdevanja

Rebalansom budžeta grada Bora za Javno komunalno preduzeće „Vodovod” opredeljena su sredstva u vrednosti od tri miliona dinara za još četiri projekta u vezi sa vodosnabdevanjem na teritoriji gradskih i seoskih mesnih zajendica, odnosno dva projekta za Mesnu zajenducu Metovnica, jedan za Gornjane i jedan na prostoru između naselja Bor2 i Banjsko Polje.

Grad Bor je svojim osnovnim budžetom za ovu godinu opredelio sredstva u iznosu od oko 223 milona dinara za infrastrukturne projekte za izradu vodovodne mreže na teritoriji mesnih zajednica Zlot, Metovnica i Novi Centar. Radovi su u toku, a kako kaže direktor Javno komunalnog preduzeća „Vodovod”, Goran Pavić, do kraja godine bi trebalo da budu završeni.

„Trinaest i više godina unazad, Javno komunalno preduzeće „Vodovod” nije imalo infrastrukturne projekte, tako da je napravljen veliki minus u poslovanju u tom periodu. Prošle godine smo prvi put poslovali pozitivno sa 54 miliona dinara u plusu, što je zasluga grada Bora koji nam je poverio poslove na održavanju atmosferske kanalizacije, javne česme i fontane, kao i javne rasvete na teritoriji grada i sela. Međutim, najviše je doprinela izgradnja nove vodovodne mreže i rezervoara na teritoriji seoskih i gradskih mesnih zajenica. Subvencije Grada nisu ušle u pozitivno poslovanje, mi smo sopstvenim sredstvima, zahvaljujući poslovima koje nam je Grad poverio, poslovali pozitivno”, ističe Pavić.

Pored poslova koje im je poverio Grad, Pavić kaže da su radili i poslove za kompaniju Ziđin, odnosno izmeštanje glavne vodovodne mreže iz pravca Krivelja, a vrednost te investicije je 45 miliona dinara.

„Takođe, radili smo rekonstukciju vodovodne mreže u Donjoj Bela Reci u vrednosti od oko 25 miliona, kao i vodovodnu mrežu za potrebe tunela u iznosu od oko 15 miliona dinara. Voda iz zlotskih izvorišta se u Borsko jezero upumpava po ugovoru koji smo potpisali sa kompanijom Ziđin. Voda se upumpava u ograničenim količinama kako ne bi ugrozila vodosnabdevanje grada i okolnih sela. Trenutno imamo dovoljnu količinu vode za upumpavanje, a za dva meseca smo upumpali preko milion kubika vode”, kaže Pavić.

Najveće dugovanje ovo preduzeće imalo je prema EPS-u  u iznosu od 418 miliona dinara.

„U poslednje dve godine uplatili smo 310 miliona dinara EPS-u za redovne račune i kamatu. Grad Bor je dodelio subvenciju u iznosu od 144 miliona dinara za plaćanje računa iz prethodnog perioda, čime smo smanjili dug na 250 miliona dinara koji će do kraja godine, redovnom uplatom računa iz sopstvenih sredstava, biti još smanjen”, naglašava Pavić.

Stanje na izvorištima je, za sada, stabilno, iz pravca Zlota i Krivelja izdašnost izvora je malo posustala, ali što se tiče ostalih izvorišta, sve je u najboljem redu. Najbolja izdašnost je, za sada, iz izvorišta Surdup, kapaciteta 50 do 70 litara u sekundi.