Još 16 novoobolelih u Boru: Aktivno pozitivne na virus korona 163 osobe

Tokom protekla 24 sata kod 16 osoba iz Bora laboratorijskim ispitivanjem potvrđeno je prisustvo koronavirusa.

Na teritoriji Grada Bor trenutno je virusom korona zaraženo ukupno 163 osobe, od kojih je 16 novoobolelih. Među novim slučajevima kovida-19 je i petoro dece, koji za sada, ističu lekari, po svemu sudeći nisu zaraženi iz istog izvora.

„Deca su školskog uzrasta, različitih škola i nemaju nikakvih dodirnih tačaka. Uglavnom je blaga ili asimptomatska slika. Kod nekih imamo slučaj da su se zarazili porodičnim kontaktima, a za neki da su se zarazili negde drugde. Ne znamo tačan izvor zaraze, ali je najverovatnije van škole, jer u se u školama strogo poštuju mere nošenja maske, držanja distance, dezinfekcije na svim nivoima“, izjavila je dr Javorka Stankulić, epidemiolog borskog Doma zdravlja.

Na grudnom odelenju borske Opšte bolnice hospitalizovano je 20 bolesnika od kojih je 13 pozitivno na koronavirus, dok se za troje očekuju rezultati.

Među zaraženima je i 18 zdravstvenih radnika od kojih je 10 sa pedijatrije Doma zdravlja.

Rezultate testiranja očekuje 74 Borana.

„Svi zaraženi sa pedijatrije su se u roku od dva dana javili sa simptomima, što nam je epidemiološki nejasno. Oni nisu zaraženi od pacijenata i verovatno je došlo do kontakta sa izvora van Doma zdravlja. Testirana je cela služba i čekaju se rezultati za još 17 zdravstvenih radnika sa tog odeljenja“, istakla je dr Vesna Radosavljević, direktorka Doma zdravlja i dodala da Odelenje pedijatrije nastavlja da radi i da ima dovoljno lekara kako bi se adekvatno zbrinuli svi pacijanti.

Od početka epidemije virusa korona u Srbiji,  na teritoriji grada Bora registrovano je 500 slučajeva zaraze. Njih 326 se, posle kontrolnih testiranja vode kao izlečeni, ali je, nažalost, od posledica virusa korona preminulo 10 Borana.

Poslednjih dana povećan je broj pacijenata koji se javljaju sa simptomima respiratornih infekcija. U kovid ambulanti u Boru samo u toku jučerašnjeg dana pregledana su 82 pacijenta, od kojih se u ambulantu njih 42 javilo prvi put.

„Nisu svi pacijenti koji dođu na pregled u kovid ambulantu zaraženi virusom. Ima i onih koji su tretirani kao sumnjivi na virus, ali je test pokazao da ne postoji prisustvo virusa.“, dodala je direktorka Doma zdravlja u Boru.

Kovid ambulanta će za vreme vikenda i predstojećeg državnog praznika raditi od 7 do 20 časova.