Još nije kasno za vakcinaciju protiv gripa [VIDEO]

Epidemiološka služba borskog Doma zdravlja sprovodi imunizaciju protiv sezonskog gripa po punktovima u gradu i selima, a na zalihama ima dovoljan broj VAXIGRIP vakcina.

Vakcinacija je u opštini Bor počela na vreme, početkom oktobra i ekipe Epidemiološke službe borskog Doma zdravlja već su obišle klubove penzionera, ustanove i preduzeća.

Virus gripa još uvek nije izolovan u Evropi, ni kod nas, što ide na ruku ovoj akciji.

„Dobili smo 2.750 doza, što je više nego prošle godine. Znamo kakve komplikacije virus grpa može napraviti kako zdravima, tako i bolesnima. Zato treba da se vakcinišu pre svega hronični bolesnici, deca, ali i stariji od 65 godina. Vakcinu treba da prime i zdrave osobe koje rade na radnim mestima na kojima su u kontaktu sa velikim brojem ljudi. To su zdravstveni, prosvetni radnici, službenici na šalterima, novinari i trgovci“, napominje dr Javorka Stankulić, epidemiolog u Domu zdravlja u Boru.

 

Vakcina ne štiti stopostotno, već umanjuje komplikacije, stepen kliničke slike zaraze virusom gripa.

„Mnogo ćemo brže ozdraviti i virus neće dovesti do komplikacija u našem organizmu, ukoliko primimo vakcinu. Ono što je važno reći je to da vakcina ne štiti odmah po aplikaciji, već je potrebno 10 do 15 dana da se stvori dovoljna količina antitela, koja zapravo štite od virusa. Kontraindikacije su visoka temperatura i određene alergijske reakcije. Pošto se vakcina spravlja na pilećem embrionu, nju ne bi trebalo da prime osobe koje su alergične na jaja, perje i pileće meso. Takođe, u njen sastav ulazi Neomicin, pa sve osobe koje su alergične na ovaj antibiotik ne bi trebalo da se vakcinišu ovom vakcinom“, ističe dr Stankulić.

Svi građani koji žele da prime vakcinu protiv gripa, to mogu učiniti svakog radnog dana u prepodnevnim satima u borskom Domu zdravlja.