Još sedam novozaraženih, više od 70 oporavljenih u Boru

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, u Boru se od poslednjih informacija oporavila 71 osoba, dok je zabeleženo sedam novih slučajeva virusa, što znači da je 802 ukupan broj aktivnih slučajeva virusne infekcije na teritoriji grada.


Direktor Doma zdravlja u Boru, dr Vesna Radosavljević, istakla je da je broj pregleda pacijenata koji se javljaju sa potencijalnim simptomima virusa znatno manji i da je neophodno da se građani i u narednom periodupridržavaju propisanih mera.
“Važno je napomenuti da se broj prvih pregleda smanjuje i da je taj broj u odnosu na broj kontrolnih pregleda skoro duplo manji. To nam govori da smo na neki način uspeli da zaravnimo epidemiološku krivu, što ne znači da se u narednom periodu ne treba pridržavati propisanih mera zaštite i pogotovo izbegavati velika okupljanja i proslave”, rekla je dr Radosavljević.


Ona je navela da je u ambulanti „Metalurg“ juče obavljeno 57 prvih pregleda, a u „Rudaru“ je zabeleženo 89 kontrolnih pregleda. Na kovid odeljenjima gradske Opšte bolnice trenutno je 100 hospitalizovanih lica, od čega je 79 pozitivno, dok je na respiratoru sedmoro bolesnika.
Govoreći o ozbiljnosti posledica korona virusa, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić još jednom je apelovao na sugrađane da se pridržavaju mera i rekao da se u narednom periodu očekuje i tendencija smanjenja broja zaraženih.
„Imali smo situaciju da su nas slave, rođendani, druženja koštali velikog broja zaraženih, ali mislim da smo se osvestili i shvatili da korona virus nije šala i da odnosi ljudske živote i ostavlja velike posledice po zdravlje onih koji preleže ovaj virus. Bez obzira što narednih dana očekujemo smanjenje broja pozitivnih i što je situacija sa virusom u gradu nešto bolja u odnosu na prethodni period, to ne znači da treba da se opustimo. Svi zajedno smo pokazali da umemo da budemo odgovorni, da je briga o našim najbližima na prvom mestu i siguran sam da nas u narednim mesecima očekuje povoljnija situacija kada je u pitanju virus korona.”, rekao je Milikić.