Kako brzo zagrejati stan bez centralnog grejanja – nabavite grejalicu!

U starim zgradama često nailazimo na slučaj da kupatilo, kuhinja, pa čak i spavaća soba, nisu opremljeni grejanjem. Ovo ne samo da je neprijatno, već i povećava vlagu i rizik od plesni. Postoji li neki alternativni način da zagrejete prostoriju i koliko su pojedine vrste grejalica efikasne – otkrijte u nastavku teksta.

U trendu izuzetno visokih cena električne energije i ogreva, verovatno ste se zapitali da li postoji način da se zagrejete bez velikih materijalnih izdataka, makar u prelaznom periodu kada temperature još uvek nisu previše niske. Koliko su, i koje grejalice preporučljive u ovoj varijanti? 

Pogledajte savete koje smo za vas izdvojili – kako se ne smrzavati u prostorijama bez grejanja

  • Savet 1: Obucite se toplije! Tokom hladnog perioda, u stanu zaista ne mora biti toliko toplo da možete hodati u šortsu i bosi. Prirodnije je da obučete deblji džemper uz mekane čarape ili sobne papuče. Biće vam toplo i ugodno.
  • Savet 2: Grejanje je beskorisno bez dobre izolacije! Vaš dom treba da bude što bolje izolovan, jer u suprotnom će sva toplota odlaziti napolje. Pod se može održavati toplim i bez grejanja – pločama od plute. Prozore izolujte gumenim zaptivkama kojih ima u svakoj prodavnici opreme za domaćinstvo.
  • Savet 3: Ventilatorska grejalica može poslužiti kao hitno rešenje! Prednost ove grejalice je očigledna – toplota koja se brzo širi svuda gde su dostupne utičnice. Veliki nedostatak je potrošnja ogromne količine električne energije tokom rada. Grejalice sa ventilatorom su jeftine, ali ih treba koristiti samo kraće vreme, za brzo zagrevanje prostora.

Važno pri kupovini: obratite pažnju na zaštitu od prevrtanja i pregrevanja, inače u najgorem slučaju može doći do požara. Zaštita od prevrtanja podrazumeva da se grejač ventilatora automatski isključi ako se grejalica prevrne. Ovo je posebno neophodno ukoliko u stanu imate decu ili kućne ljubimce. Zaštita od pregrevanja prekida strujni krug ako se grejač previše zagreje. Ukoliko ovaj tip grejalice koristite u kupatilu, obavezno je zaštitite od prskanja vode.

  • Savet 4: Kvarcne grejalice se uglavnom koriste u velikim prostorijama gde su druge vrste grejanja neisplative. To je zato što grejači ove grejalice obično prvo zagrevaju okolne površine, bez previše zagrevanja vazduha. Željena temperatura se može postići već nakon pet minuta, toplotnim zračenjem. Mnogo energije se može preneti u prostoriju, čak i sa malim grejnim površinama. Kvarcne grejalice brzo reaguju na promenu temperature, lagane su i kompaktne. Pored toga, toplota prodire duboko u kožu, što daje izuzetno prijatan osećaj. Troškovi nabavke ovog tipa grejalice nisu toliko veliki, ali operativni troškovi mogu dostići visoke iznose, zbog velike potrošnje električne energije. Savetuje se razumna i vremenski ograničena upotreba.
  • Savet 5: Zagrejte kuhinju pomoću rerne! Ono što zvuči kao veliki ekološki greh, može postati prilično održivo. Ukoliko ste ionako upravo koristili rernu u kuhinji, možete preostalu toplotu iskoristiti da zagrejete stan. Jednostavno ostavite vrata isključene rerne otvorena nakon upotrebe. Preostala toplota se širi u prostoriji i koristi na najbolji način.

Oprez: rerna nije zamena za grejalicu! Ako ostavite pećnicu da radi sa otvorenim vratima, gubite mnogo energije.

  • Savet 6: Grejanje na bakin način – šporetom na drva ili kaljevom peći! Ako u kući imate nešto od navedenog, smatrajte se srećnim. Potrebno je neko vreme za paljenje vatre, ali nakon toga stan će se brzo zagrejati, uz neodoljivo pucketanje vatre i najugodniju toplotu. I to sve bez centralnog grejanja! Kupovina nove kaljeve peći može biti veći izdatak. Obično se planira već tokom izgradnje kuće, zbog čega dodatna ugradnja postaje skupa. Preduslov za ugradnju ove peći, kao i nabavku šporeta na drva, je pristup dimnjaku. Postavljanje i održavanje dimnjaka treba poveriti stručnom licu.

Ukoliko su grejalice vaš izbor za dogrevanje stana ili upotrebu u prelaznom periodu, najbolju ponudu ćete naći u internet prodaji. Veliki broj različitih modela grejalica, po najpovoljnijim cenama, sigurno će zadovoljiti i vaše potrebe, uz kupovinu bez stresa – iz udobnosti omiljene fotelje!