Kakvi su uslovi organizovanog prevoza u Srbiji

Pored redovnog linijskog reda vožnje, autobuski prevoznici u Srbiji obično nude i usluge iznajmljivanja autobusa, uglavnom turističkim agencijama, ali i školama za potrebe đačkih ekskurzija ili pojedincima za neku drugu vrstu organizovanog prevoza. Iako je većina autobusa danas manje-više klimatozovana, iskustvo nas je naučilo da se gotovo ništa ne podrazumeva, pa vam savetujemo da se dobro raspitate kakvi su autobusi prevoznika koga želite da angažujete za putovanje.

Loša iskustva kao primer

Ako se do sada niste našli u sutuaciji da vam putovanje presedne zbog očajnog prevoza, sigurno ste negde čuli za takav slučaj. Veliki je broj putnika koji imaju primedbe na prevoz kada putuju na letovanje, posebno kada je reč o daljim destinacijama, kao što su npr. Španija ili Turska. Zamislite da krenete na put dug 15 sati, upeklo sunce, a u autobusu se pokvari klima uređaj ili se pokvari autobus, pa morate satima u nekoj nedođiji da čekate drugi prevoz. Budite srećni ako drugi autobus uopšte i dođe jer se dešavalo da putnici budu ostavljeni da se sami snađu. Često na to ne možete da utičete jer putujete preko agencije koja je sama ugovorila posao sa nekim prevoznikom, iako ste vi čuli da su putnici ranijih godina imali problem baš sa njegovim autobusima. Međutim, nisu samo agencije krive. Ljudi koji prvi put angažuju neki prevoz nemaju dovoljno iskustva, pa se dešavalo da na put dug 700 kilometara krenete sa neispravnim kočnicama ili nekim drugim nedostatkom, pa se onda na svakom odmorištu „pravi pauza“ kako bi „majstor“ rešio problem. Kod ovakvih iskustava nije vam važno što se u autobusu kuvate, jedino o čemu razmišljate je da li ćete stići živi.

Pored toga što treba da obratite pažnju na to da li autobus ima klima uređaj i da li je uopšte bezbedno krenuti na put tim vozilom, imajte na umu da u njemu treba da provedete mnogo vremena i da bi bilo poželjno raspitati se da li su sedišta udobna, kao i da li postoje dodaci poput audio/video uređaja, toaleta, kuhinje i slično. Prilikom dugačkog putovanja takođe je bitno da bude slobodnih mesta, kako bi putnici mogli da se raskomote.

Kakav je vozni park domaćih prevozničkih kompanija

Sva sreća, prošlo je vreme razdrndanih autobusa u kojima leti radi grejanje, a zimi se tresete od hladnoće dok sedite na ivici razvaljenog sedišta, a pored vas se nalazi rupa kroz koju vidite put. Verujemo da tamo negde i dalje postoje takvi autobusi, ali sreća pa su te tempirane bombe danas retkost na domaćim putevima. Posle privatizacije autoprevozničkih kompanija iz vremena SFRJ, novi vlasnici su obnovili vozne parkove i danas, manje-više, imamo pristojne autobuse. Međutim, nisu svi autobusi za turistička putovanja.

Domaći prevoznici, bilo da je reč o bivšim državnim firmama koje su privatizovane ili novoosnovanim autoprevozničkim preduzećima, imaju nekoliko tipova vozila. To su uglavnom minibusevi, zatim manji autobusi koji se koriste za kraći linijski prevoz i veliki turistički autobusi. Mnoge veće kompanije poseduju i velike turističke autobuse na sprat, za veći broj putnika.

Budući da su standardi znatno povećani kada je reč o autobuskim prevoznicima, danas velika većina vozila poseduje klima uređaj. Nekada je to posmatrano kao luksuz i bili su klimatizovani samo autobusi koji su išli na duže relacije, a danas se prijatna temperatura održava čak i u vozilima koji voze kratke linije. Od drugih pogodnosti koje su danas standard izdvajamo i besplatan internet u autobusima, kao i nešto što je možda ranije bilo zanemareno, ali je izuzetno važno za putovanje – udobnost sedišta. Takođe, autobusi koji voze duže relacije uglavnom su opremljeni audio/video uređajima, kako bi putnicima brže prošlo vreme dok ne stignu do željene odrednice. Ne brinite se, „Žikina dinastija 3“ sedam puta zaredom sada je prošlost! To je bilo u vreme dok nije postojao USB i u autobusu se nalazio samo jedan DVD koji se vrteo do besvesti.

Oni veliki turistički autobusi poseduju čak i set stolove, frižider, kafe kuhinje, toalet i drugo, kako bi putnici što lakše podneli dug put. Jedan od modela koji poseduje klimu, audio/video uređaj, toalet i kuhinju je Mercedes Tourismo, pravi turistički autobus sa 51+2+1 sedišta. Jedno ovakvo vozilo nalazi se u kompaniji Šljivić prevoz, koja, pored redovnog linijskog saobraćaja, nudi i mogućnost najama autobusa za letovanja i zimovanja, školske ekskurzije, izlete i drugu vrstu organizovanih putovanja.

Manji autobusi i minibusevi obično nemaju toalet, kuhinju i druge dodatke, ali su klimatizovani i imaju audio/video uređaj za razonodu putnika. Ovakva vozila su pogodna za manji broj putnika, zbog broja mesta i obično se koriste za kraće ture, do lokacija do kojih vam nije potrebno više od pet-šest sati vožnje.