Kalanović: Do kraja godine dobijamo Nacionalni plan regionalnog razvoja

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović najavila je u četvrtak da će do kraja godine Nacionalni plan regionalnog razvoja Srbije od 2014. do 2020. sigurno biti upućen na usvajanje u Skupštinu Srbije.

Foto: ujedinjeniregionisrbije.rs
Foto: ujedinjeniregionisrbije.rs

Ona je u Beogradu na skupu „Integracija sektorskih politika – doprinos regionalnom razvoju“, kazala da je donošenje tog plana čije je pravljenje započeto danas nizom konsultacija, ozbiljan i težak posao ali je, kako je naglasila, lakši deo nego njegovo sprovodjenje.

„Moraćemo da programiramo regionalni razvoj za narednih 10 godina i da svaki dan naporno radimo da bi imali rezultate koji će svaki dan biti bolji, ali oni će se tek za narednih pet ili šest godina značajnije primetiti“, kazala je Kalanovićka.

Prema njenim rečima, u Srbiji su trenutno najveći problemi nezaposlenost i velike regionalne razlike u pogledu plata i infrastrukturne opremljenosti.

Ona je kazala da je do sada bio tradicionalni pristup u rešavanju ovih problema koji se zasnivao na razvojnoj pomoći sa centralnog niva u skladu sa sektorskim politikama usmerenim ka jednakim merama za celu teritoriju, ali da sada mora da se definiše nova regionalna politika koja je u skladu sa standardima EU.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kazao je da i u EU postoje dispariteti u regionalnom razvoju koje treba izjednačiti i da taj posao treba dodatno stimulisati.