Kamenovane prostorije Vlaške narodne stranke u Boru

Nepoznata osoba ili više njih razbile su staklo na prostorijama Vlaške narodne stranke (VNS) u borskom naselju Novi gradski centar.

Foto: VNS

Povodom ovog nemilog događaja VNS je izdala saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

„Vlaška narodna stranka protestuje i najoštrije osuđuje kamenovanje prostorija stranke koji se desio između četvrtka i petka, 4 i 5. marta.

Tom prilikom polomljeno je staklo na prozoru prostorija stranke. Smatramo ovaj čin neodgovornim aktom ekstremista sa namerom narušavanja lokalnih međuetničkih odnosa kao i stvaranja atmosfere straha i nesigurnosti kod svih onih koji se ne mire sa ponašanjem kineske kompanije Zi-Jin i loklanih vlasti u Boru.

Vlaška narodna stranka želi da napomene da nikada u proteklih 12 godina od kada je sedište stranke na ovoj adesi, nije bilo sličnih problema.

Foto: VNS

Ovaj napad se desio u toku posete delegacije rumunske parlamentarne stranke Alijansa za ujedinjenje Rumuna. Delegacija Alijansa za ujedinjenje Rumuna bila je u poseti Srbiji kako bi se upoznala sa aktuelnim problemima sa kojima se susreće vlaška/rumunska zajednica a sve u cilju očuvanja identiteta ove zajednice kao i u vezi zagađenja i eksproprijacije zemljišta koje izaziva kineska kompanija Zi-Jin pre svega lokalnom vlaškom/rumunskom stanovništvu a uz podršku lokalnih vlasti borske opštine. Budući da su usled zagađenja ugroženi i ostali građani Bora i okoline, ovaj probelem nije samo etničkog karaktera, već pre svega posledica neodgovorne vlasti koja je dovela do ovakve situacije, i koja umesto da štiti interese građana štiti interese pojedinaca koji imaju interes u ovakvom načinu poslovanja kineske kompanije.

Rumunski parlamentarci su obišli nekoliko spornih lokacija u mestima Slatina, Krivelj i Metovnica. Usled velikog zagađenja kao i kršenja zakona Srbije od strane kompanije Zi-Jin, Vlaška narodna stranka je u januaru ove godine već uputila protestno pismo, institucijama EU, Rumunije i Srbije. Institucije Srbije su ignorisale ovaj protest, i dozvolile Zi-Jinu da nastavi sa dosadašnjim ponašanjem prema lokalnom stanovništvu. Rumunski parlamentarci su kao odgovor na protest od strane Vlaške narodne stranke odlučli da se na licu mesta upoznaju sa situacijom.

Ponašanje pripadnika lokalne policije koje je po prijavi Vlaške narodne stranke obavilo uviđaj, bilo je jako korektno i profesionalno.

Vlaška narodna stranka insistira da nadležni organi pronađu izgrednike i utvrde sve okolnosti napada i koincidencije sa upućenim protestima kao i posetom rumunskih parlamentaraca“.