Kanađani, Nemci, Finci bi da ulažu u RTB Bor

Ministar rudarstva Milan Bačević očekuje da će uspešno biti završen investicioni ciklus u novu topionicu u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor, i to bez novog zaduženja, a kroz iskorišćenje potencijala jalovine iz tog rudnika.

Milan Bačević / Foto: Tanjug (arhiva)
Milan Bačević / Foto: Tanjug (arhiva)

Ministar je, tokom današnje posete RTB-u Bor, kazao da je za ulaganja u iskorišćenje potencijala jalovine, odnosno tehnogenih sirovina, zainteresovano dosta kompanija iz Kanade, Australije, SAD, Nemačke, Finske.

Bačević je dodao da bi, kada bi se taj potencijal stavio u funkciju, obezbedila nedostajuća sredstva za završetak topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru.

„Ja sam optimista da će to da se desi“, rekao je on posle sastanka sa rukovodstvom tog rudnika.

Završetak investicionog ciklusa u novu topionicu u Boru, kako je naveo, doprineće otvaranju novih radnih mesta, novih rudnika, povećanju životnog standarda i plata građana Bora.

Bačević je pozitivno ocenio aktivnosti u RTB Boru, ali je dodao da to ne znači da poslovni rezultati ne mogu da budu još bolji.

Ministar je ukazao da je to preduzeće u restrukturiranju, da i pored toga ne koristi subvencije države a ostvaruje pozitivne poslovne rezultate, i da prosečne plate oko 5.000 zaposlenih iznose oko 70.000 dinara, što pokazuje da se u tom preduzeću dobro radilo.

RTB Bor je značajan punilac budžeta a doprinosi i poboljšanju ekonomske i socijalne situacije u Srbiji, rekao je Bačević.

Na novinarska pitanja o zaštiti mineralnih sirovina u Srbiji, Bačević je rekao da će insistirati da država stavi pod kontrolu i sačuva sve strateške mineralne resurse.

„Odlučan sam u tome i neću odustati od toga, jer to radim iz uverenja da je to ovoj državi potrebno i da u Srbiji nije baš sve namenjeno „dobošu““, poručio je on.

Direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski je ocenio da taj rudnik može da bude vodeća srpska kompanija ako se realizuje investicioni ciklus koji zahteva da se povuku dugoročni krediti za čije odobrenje treba da budu založene tehnogene sirovine, dodajući da još nije poznato koliki je iznos potreban.

On je napomenuo da tek treba da bude raspisan tender za ulaganja u topionicu, a potom će se videti ko će dobiti posao.

(Tanjug)