Kanadska kompanija Mondoro želi saradnju sa RTB-om

Kompanija „Mondoro“ (Mundoro) iz Kanade zainteresovana je za strateško partnerstvo sa Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) Bor na rudnim lešištima „Cerovo primarno“ i „Jama“ u Boru, kao i „Severni revir“ i „Čoka Marin“ u Majdanpeku.

Bor je posetila predsednica Upravnog odbora kanadske kompanije Teodora Dečev koja je istakla da je „Mondoro“ zainteresovan da učestvuje na tenderu za RTB jer, kako kaže, iskustvo sa međunarodnim tenderima imaju, a RTB Bor je kompanija „koja ima potencijal i uložila je velike napore da kroz stogodišnju tradiciju poslovanje podigne na visok nivo“.

„Veoma smo zainteresovani za saradnju i partnerstvo sa borskom kompanijom. Sastanak sa menadžmentom bio je plodonosan, pa sa zadovoljstvom očekujem nastavak razgovora. „Mondoro“ je prisutan u Srbiji od 2011. godine i izuzetno mi je zadovoljstvo što sam danas ovde“, izjavila je Dečeva nakon sastanka sa poslovodstvom RTB-a Bor.

„Mondoro“ se šest godina bavi geološkim istraživanjima u Srbiji i u neposrednoj okolini Bora ima osam istražnih prostora. Svih osam „polja“ nalazi se u tzv. timočkom-magmatskom kompleksu; tri su u okolini Bora, četiri južno od Bora – prema Boljevcu, a jedno istražno polje je severno od Majdanpeka.

„Kanadska kompanija je u gostima sa temom „Ulaganje u nove rudnike, partnerski odnosi“. Započete su priče, upoznali smo se i prvi susret obavezuje na potpisivanje memoranduma o poverljivosti podataka. Učinićemo to u kratkom roku, a iza toga početi razgovore kao i sa svim drugim kompanijama“, rekao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

„Mondoro“ je predočio nameru da sarađuje sa RTB-om i ministarstvima privrede i rudarstva u Srbiji, a sastancima je prisustvovao kanadski ambasador Filip Pinington.

Kanadska kompanija se geološkim istraživanjima bavi od 1999. godine. Prve istražne radove imala je u Kini, gde je pobedila na tenderu za nalazište zlata u severoistočnom delu te zemlje. To nalazište je pre preuzimanja bilo procenjeno na milion unci zlata, a nakon toga je, po obavljanju svih istražnih radova, njegova vrednost povećana na 10 miliona unci „žutog blaga“. „Mondoro“ je kasnije ponovo prodao ovaj rudnik kineskoj državnoj kompaniji i zahvaljujući toj „transakciji“ došao u Srbiju i Bugarsku.

(Kolektiv / Bor030)