Kanadska kompanija Nevsun odbila ponudu konzorcijuma Lundin

0
658

Odbor direktora kompanije Nevsun (Nevsun Resources Ltd) odbio je ponudu kompanije Lundin Majning (Lundin Mining Corporation) i pozvao akcionare da je takođe odbiju i da svoje akcije – ne prodaju.

Odbor direktora kompanije Nevsun ponudu Lunding Majninga za sticanje svih emitovanih akcija kompanije Nevsun po ceni od 4,75 kanadskih dolara po akciji u gotovini, smatra “neprijateljskom”, navodeći da su je odbili “nakon pažljivog razmatranja i prijema preporuke specijalne komisije nezavisnih direktora i posle obavljenih konsultacija sa svojim finansijskim i pravnim savetnicima”.

„Odbor direktora kompanije Nevsun jednoglasan je u svom uverenju da ponuda kompanije Lundin u značajnoj meri i suštinski potcenjuje kompaniju Nevsun i ne uspeva da iskaže stratešku vrednost naše osnovne imovine. Projekat Čukaru Peki u Srbiji jedan je od najboljih svetskih fazno-razvojnih projekata za proizvodnju bakra, a naš rudnik Biša u Eritreji nastavlja da donosi snažan dotok novca potrebnog za poslovanje, uz životni vek rudnika koji je odnedavno produžen“, ističe Ijan Pirs, predsedavajući Odbora direktora kompanije Nevsun.

Pirs podseća na činjenicu da sva imovina Nevsuna predstavlja „izuzetnu postojeću i dugoročnu vrednost za deoničare“, te da zahteva i značajnu „premijsku cenu“ od onih koji imaju nameru da je steknu.

„Analitičari tržišta i analitičari kapitala složni su u oceni da je kompanija Nevsun učinila napredak. I umesto da iskaže ovu unapređenu vrednost, kompanija Lundin ponudila je neprimerenu premijsku cenu koja je ispod vrednosti prethodnih transakcija, i svakako ispod vrednosti transakcija koje su u vezi sa bakrom, a koje je sama kompanija Lundin prethodno realizovala. Neprimerena vrednost dodatno se naglašava činjenicom da su se akcije kompanije Nevsun svakoga dana otkako je kompanija Lundin uputila svoju neprijateljsku ponudu kotirale u većem iznosu u odnosu na ponuđenu cenu“, dodao je predsedavajući Odbora direktora kompanije Nevsun.

Kako je naveo Dejv Smit, predsedavajući Specijalne komisije Nevsuna, proteklih meseci zahtevali od Lundina “sveobuhvatnu i pravičnu vrednost kojom se iskazuju strateška vrednost celokupne imovine kompanije, kao i postizanje maksimalne vrednosti za akcionare posredstvom strateškog ulaganja u kompaniju Nevsun”.

On je podsetio i da postoje i drugi zainteresovani subjekti i strane koje su iskazale zanimanje “u pogledu mogućih rešenja sa većom vrednošću u odnosu na neprijateljsku ponudu kompanije Lundin”, pa očekuju da će uslediti druga moguća rešenja i znatno bolje ponude.

“Do sada su primljene četiri ponude velikih i srednjih rudarsko-topioničarskih kompanija koje su iskazale svoju spremnost da kupe i do 19,9% učešća u kapitalu u kompaniji Nevsun, zajedno sa različitim predlozima za partnerstvo u razvoju Projekta Čukaru Peki, a Odbor direktora Nevsuna razmatra ove ponude. Neprijateljska ponuda kompanije Lundin na snazi je do 9. novembra 2018. godine. Kompanija apeluje na akcionare da ne preduzimaju nikakve korake budući da Odbor direktora kompanije Nevsun istražuje čitav spektar mogućih rešenja koja će maksimalno povećati vrednost akcija”, navode u kompaniji Nevsun Risoursiz Ltd. koja u Srbiji posluje posredstvom Rakite Eksplorejšn d.o.o.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here