Karavan “Sređivanje dvorišta” posetio Bor [VIDEO]

U amfiteatru borskog Doma kulture predstavljen je Rok kamp za devojčice i debatovalo se na aktuelnu temu korišćenja rodno senzitivnog jezika u savremenoj kulturi i muzici.

Rok kamp za devojčice održan je krajem avgusta ove godine na Avali, u odmaralištu Šuplja stena i kroz njega je 30 devojčica iz cele Srbije učilo osnove sviranja gitare, bas gitare, bubnjeva i klavijatura.

“Ovaj kamp je završen je velikim koncertom na otvorenom i polaznice su uspešno pokazale ono što su naučile sa svojim mentorkama. U Boru smo govorili o iskustvima sa ovog kampa, ali i da pokažemo da ovakve inicijative mogu da pomognu da umetnice muzičarke, budu vidljivije na sceni i da ih bude što više”, istakla je Olga Boškov, aktivistkinja i antropološkinja.

Mnogi nisu verovali da devojčice mogu da nauče sviranje na instrumentima za samo sedam dana.

“Za nedelju dana polaznice kampa su pokazale da je to moguće. Pored osnova muziciranja na instrumentima, one su stekle i veštine javnog nastupa. Devojčice su dokazale ne samo da mogu da sviraju, već da mogu da budu i buntovne rokerke, što i treba da budu. Nadamo se da ćemo nastaviti sa ovakvim inicijativama i da ćemo imati još bolju saradnju i sa organizacijama u Boru”, rekla je Selena Simić, koodinartorka Rok kampa za devojčice.

U svetlu nedavne odluke SANU da “stavi tačku” na korišćenje rodno senzitivnog jezika prilikom imenovanja zanimanja i titula ženskih ososba, postavljeno je i pitanje zašto žene ne mogu biti bubnjarke, basistkinje, kompozitorke i autorke? Primera uspešnih žena u istoriji rok scena ima, rečeno je u ovoj debati.

“Već se početkom šezdesetih godina prošlog veka pojavljuju rok autorke poput Dženis Džoplin i Džoan Baez, pa se onda i kroz pank muziku pojavljuju i prve pankerke koje preuzimaju modele nastupa koje su koristili muškarci. Tu su i moge nezavisne i individualne autorke i izvođačice poput Tori Ejmos, Kej Di Leng i Eni Lenoks. I u hip hop muzici, kao delu moderne kulture, ima tih trendova. Kod nas takav primer je reperka Ivana Rašić Stajsi koja ima feminističke tekstove i nastupa na feminističkim festivalima”, rekla je Jelena Miletić, profesorka istorije umetnosti iz Bora.

Karavan “Sređivanje dvorišta” organizovan je od strane Nezavisne kulturne scene Srbije, uz podršku Umetnobila.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Tekst je deo projekta “Borski omladinski žurnal” koji se sufinansira sredstvima Opštine Bor u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.[/box]