Katolička crkva u Boru uz veliki broj gostiju obeležila crkveni blagdan [FOTO]

Borska rimokatolička crkva danas je, uz brojne goste i vernike, proslavila crkvenu slavu Sv. Ljudevita, francuskog kralja i zaštitnika franjevačkog svetovnog reda.

Autor: Ivan Poleto

Tradicionalno, svakog 25. avgusta, Borani rimokatoličke veroispovesti obeležavaju blagdan zaštitnika svoje župne zajednice – Sv. Ljudevita.

Svetu misu uoči blagdana i ovoga puta predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, a u koncelebraciji sa domaćim župnikom, velečasnim Marjanom Lindićem, prečasnim Ivanom Poletom, kancelarom Beogradske nadbiskupije i velečasnim Mihaelom Sokolom, sekretarom nadbiskupije.

Autor: Ivan Poleto

U okviru liturgije, beogradski nadbiskup podelio je sakrament Svete potvrde mladom krizmaniku Danielu Prekljušaju, koji je, kako je nabiskup istakao, ovim sakramentom počeo sticati puninu prisustva Isusa Hrista u svom životu.

Autor: Ivan Poleto

I ove godine poseban pečat slavlju dali su gosti iz Srpske pravoslavne crkve, koji su domaćinu, velečasnom Marjanu Lindiću, poželeli još bližu i bolju saradnju borske pravoslavne i katoličke crkve.

Autor: Ivan Poleto

Veliki broj lokalnih vernika, ali i gostiju iz Španije, Portugalije i Poljske doprineli su tome da župna slava bude još svečanija. Inače, praznik je obeležen dan ranije zbog nemogućnosti nadbiskupa Hočevara da prisustvuje sutrašnjem slavlju, ali i zbog njegove velike želje da ipak poseti župu u Boru.

Naravno, svečana nedeljna i praznična misa održaće se sutra od 10 časova na sam blagdan Svetog Ljudevita.