Katolička crkva u Boru uz veliki broj gostiju obeležila crkvenu slavu [FOTO]

3
487

Borska rimokatolička crkva proslavila je u subotu, uz brojne goste, crkvenu slavu Sv. Ljudevita, francuskog kralja i zaštitnika franjevačkog svetovnog reda.

Tradicionalno, svakog 25. avgusta, Borani rimokatoličke veroispovesti obeležavaju blagdan zaštitnika svoje župne zajednice – Sv. Ljudevita.

I ove godine, misno slavlje uveličalo je prisustvo nadbiskupa beogradskog, monsinjora Stanislava Hočevara, koji je predvodio svečanu liturgiju uz koncelebraciju sveštenika iz Bora, Zaječara, Kraljeva, Jagodine, Beograda i drugih gradova Srbije.

Poseban pečat slavlju dali su i gosti iz Srpske pravoslavne crkve, koji su domaćinu, velečasnom Marijanu Lindiću, dodelili i repliku čudotvorne ikone Bogorodice trojeručice i poželeli još bližu i bolju saradnju mesne borske pravoslavne i katoličke crkve.

Veliki broj vernika, ali i gostiju iz Španije, Portugalije, Poljske i Bugarske doprineli su tome da župna slava bude još svečanija, te da se u duhu zajedništva pošalje poruka pomirenja među narodima na ovim prostorima.

3 KOMENTARA

 1. Cekaj pa i katolici imaju slavu ? To je kul sad su i oni pagani kao i mi pravoslavni ateisti.GNjok gnjok gnjokkkkk kkk kk..

 2. Satanisti se okupili u Boru. 313 godine , car Konstantin izdaje uredbu o toleranciji. Kad se Konstantin proglasio prvim papom, on je hteo da udruži zajedno neznabošce i religiozne ljude mešajući pagansko obožavanje Vala sa učenjem Biblije. Iz te zbrke se izrodio bezbožni rimokatolički sistem.
  Biblijski religiozni ljudi su znali da je stvoreno religijsko čudovište koje je nazivano „hrišćanstvom”. Znali su da je to lažan religijski sistem, potpuno suprotan Bibliji. Da bi sačuvali svoje porodice, bežali su u planine.
  Kad se Konstantin povukao, dao je rimskom biskupu titulu Sumo Maximus Pontifix, i tako ga učinio papom. Konstantin se preselio u Vizantiju 330. godine, dajući gradu novi izgled nazvavši ga Kostantinopolj. Ostao je veran rimokatoličkom sistemu.
  Kako je vreme odmicalo, desila se podela rimokatoličke institucije između Rima na zapadu i Konstantinopolja na istoku. Konstantinopolj je postao glava pravoslavne crkve. Rimokatolicizam i pravoslavlje su postali gorki neprijatelji.
  Godine 1204, papa Inoćentije III je podigao četvrti krstaški pohod napadajući Konstantinopolj. Njegovi krstaši su uništili grad i ljude u njemu, pljačkajući sve na što su mogli staviti ruku. Umesto da se pravoslavci vrate pod papinu kontrolu, oni koji su preživeli prokleli su papu i otišli još dalje od njega.
  Kako je vreme prolazilo, istočne crkve su pale pod zaštitu cara Rusije. Rimokatolička institucija je osetila da ako se car pravoslavne crkve ne pokori Rimskoj crkvi, on mora biti uništen kao i Jevreji.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime