Katolički vernici danas slave Badnje veče

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Badnje veče, uoči Božića.

Hristovo-rođenje-katolički-božić1

Prema predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemskoj pećini, pa se taj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u celom hrišćanskom svetu.

Čestitajući Božić svim vernicima koji taj praznik slave 25. decembra, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je poručio da kultura naših međusobnih odnosa nije u tome da jedni druge potčinjavamo, nego da jedni druge obogaćujemo.

„Dokle god svi ljudi na svim nivoima ne zažive Isusovo milosrđe prema nama samima, među nama će biti nerazumevanja, sukoba i mržnje. To je razlog zašto papa Franja toliko naglašava da pre svega treba da se molimo jedni za druge“, naveo je Hočevar u Božićnoj poslanici.

Božić, poručio je, ne slavimo zato da bismo uživali u nekom svom zatvorenom krugu, nego da bismo konačno promenili naše međusobne odnose.

„Isusovo rođenje u zemaljskoj porodici pretpostavlja dve stvari – da svako dete ima pravo na oca i majku i da svako dete može normalno da se razvija samo u društvu u kojem vladaju autentični porodični odnosi“, rekao je Hočevar.

Badnje veče, a od ponoći i Božić, obeležavaju istovremeno i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok Ruska i Srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.