KGHM zainteresovan za partnerstvo sa Basenom

Četvrti proizvođač bakra u svetu, poljski koncern KGHM, zainteresovan je za uspostavljanje saradnje sa Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) Bor. Ovaj moćni svetski proizvođač je, prema rečima počasnog konzula Republike Srbije u Poljskoj Ranka Tomovića, u poslednje dve godine već kupio četiri rudnika u Kanadi, Čileu i Aljasci, ali im je, kako je istakao, i „Bor“ jako interesantan.

predstavnici-kghm-a

Politika Vlade Srbije bi, naravno, opredelila koji bi partnerski odnos mogao biti uspostavljen između KGHM-a i RTB-a Bor, i to je tema koju ćemo započeti već u ponedeljak, 25. novembra, sa ministrom Milanom Bačevićem ili ministarkom Zoranom Mihajlović. Tada, u stvari, u posetu Srbiji dolazi 18 eminentnih poljskih proizvođača rudarske opreme koji će sa predstavnicima srpskih kompanija koje se bave rudarstvom razmeniti mišljenja i nastaviti razgovore koji su započeti u septembru prošle godine na velikom sajmu rudarstva u Poljskoj. Ovu tzv. investicionu misiju predvodiće vojvoda iz Šljonskog i konzulat Srbije iz Katovica – izjavio je počasni konzul Srbije u Poljskoj Ranko Tomović, koji je sa delegacijom privrednika iz ove zemlje danas posetio Rudarsko-topioničarski basen Bor.

Reč je o, kako je objasnio gospodin Tomović, nastavku privrednih veza uspostavljenih sa generalnim direktorom RTB-a Blagojem Spaskovskim na Sajmu rudarstva, kada je ova poseta i dogovorena.

Ova poseta je vrlo značajna jer su poljske kompanije pokazale veliko interesovanje za saradnju sa RTB-om. Došli su sa namerom da vide pogone Basena i tehnologiju rada u Jami, na kriveljskom kopu i u flotaciji, a razledali su i gradilišta nove topionice i fabrike sumporne kiseline.  U privrednoj delegaciji koja nam je u gostima su firme koje bave proizvodnjom opreme za podzemnu eksploataciju i uslugama u rudarstvu poput izrade jamskih prostorija i njihove klimatizacije, a saradnja će se ovih dana ostvariti i sa jednom kompanijom koja se bavi proizvodnjom eksploziva – rekao je direktor Rudnika bakra Bor Vidoje Adamović.

(G. Tončev Vasilić, Kolektiv)