Kod Malog Krivelja novo bogato nalazište bakra

Na području sela Mali Krivelj pored Bora, geolozi Rudarsko-topioničarskog basena Bor otkrili su novo, bogato ležište rude bakra.

Foto: Kolektiv
Foto: Kolektiv

Na osnovu rezultat dobijenih iz pet bušotina, prosečan sadržaj bakra u rudi ispod Malog Krivelja kreće se od 0,25 do 0,64 odsto, a rezerve iznose ukupno 500 miliona tona rude.

„Centar ležišta Mali Krivelj je otprilike kod ovdašnje škole, gde mineralizacija bakra počinje od same površine terena i ide do 600, pa i do 800 metara dubine“, kaže za Tanjug rukovodilac sektora za geologiju RTB-a Bor, Trajča Tončić.

Prema njegovim rečima, na pomenutom ležištu postoje dva sloja rudne žile bakra, a prvi kreće od same površine, pa do nekih 250 metara, gde je sadržaj bakra 0,35 odsto.

„Sledi proslojak jalovine od 10 do 50 metara, a ispod njega, na dubini od 300 do 500 metara je najbogatije orudnjenje, čiji sadržaj bakra ide od 0,4 do 0,6 odsto. U tom delu sadržaji zlata su iznad 0,2 grama po toni, što je odmah iza onog u Borskoj reci, a bolje nego u svim ostalim porfirskim, velikim ležištima RTB-a Bor“, navodi Tončić.

Geolozi će u naredne dve godine nastaviti istraživanja na ovom području, kako bi se tačno ustanovilo koliko je ležište. Prema dosadašnjim analizama ruda bakra u ovom ležištu nije oksidna, tako da je izuzetno povoljna za eksploataciju i flotiranje.

(Tanjug)