Kompanija „Serbia Zijin Copper” donirala opremu neophodnu za turistički obilazak pećine Vernjikice

Kompanija Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper) donirala je Turističkoj organizaciji Bora 15 setova opreme neophodne za obilazak turista pećine Vernjikica.

Oprema za turiste u vidu zaštitinih šlemova i speleoloških lampi je bila jedan od uslova za ponovo otvaranje Vernjikice koji je predvideo Zavod za zaštitu prirode.

Kompanija Ziđin je, pored zaštitnih šlemova, donirala i zaštitnu odeću i obuću koja će biti na raspolaganju turistima koji dođu neadekvatno opremljeni za obilazak pećine, dok je Grad Bor već obezbedio speleološke lampe.

„Strategija razvoja turizma za Grad Bor istakla je turističke potencijale i prepoznala i Vernjikicu kao deo potencijala. Međutim, Zavod za zaštitu prirode doneo je rešenje pod kojim uslovima mogu da se obavljaju turističke posete pećine, tako da je obezbeđivanje opreme deo ispunjavanja tih uslova. Mišljenje Zavoda je da pećina može da se aktivira samo pod uslovom da obilasci budu organizovani u formi speleo turizma, bez vraćanja rasvete koja je devedesetih godina devastirana i pokradena“, kaže Danijel Aleksić, član Gradskog veća.

Specijalna odeća i obuća nisu obavezni za obilazak, već se izdaju u skladu sa željama i potrebama turista, dok su šlem i lampa obavezni deo opreme kao mera bezbednosti, s obzirom na to da u pećini nema rasvete i da neće biti nikakvih dodatnih radova na uređenju da ne bi došlo do promene mikroklime u pećini, kažu nadležni.

Prema rečima direktorke TO Bor Bobane Gramić donacija je veoma značajna za uvođenje novog proizvoda u turističkoj ponudi grada.

„Uvereni smo da je ovo početak uspešnje saradnje sa kompaniom Ziđin koja je još jednom pokazala da je ozbilja i društveno odgovorna. Donirana oprema će nam pomoći da pećinu Vernjikicu predstavimo javnosti i da se sa novim proizvodom na turističkom tržištu još bolje kotiramo“, istakla je Gramić.

Zamenik rukovodioca kabineta generalnog direktora kompanije „Srbija Ziđin Koper“ Branislav Dobromirović je kazao da se radi o kvalitetnim zaštitnim sredstva kakva nose i radnici u podzemnoj eksplotaciji.

„U našoj kompaniji je zaštita i bezbednost radnika na prvom mestu i zato smo prepoznali značaj potrebe koju su Turistička organizacija i Grad Bor iskazali. Vrednost ove donacije je oko 150.000 dinara“, rekao je Dobromirović.

Vernjikica, kao uređena pećina u kojoj postoji staza, nije speleološki objekat, međutim obilazak neosvetljene pećine pod speleološkom opremom predstavljaće nešto između turizma i speleologije i novu, jedinstvenu turističku ponudu Grada Bora.