Konkurs za izbor profesionalnog menadžmenta RTB-a Bor produžen do 1. jula

Do 1.jula je produžen poziv za profesionalni menadžment i savetovanje u upravljanju Rudarsko-topioničarskim basenom Bor, objavio je „Kolektiv“, glasilo RTB. Kako je dogovoreno na poslednjoj sednici Radne grupe Vlade Republike Srbije do tog datuma važi i poziv za konsultante koji bi trebalo da pripreme i realizuju javni poziv za privlačenje strateškog investitora.

Da ima zainteresovanih za upravljanje Rudarsko-topioničarskim basenom Bor potvrdio je i nedavno ministar privrede Goran Knežević koji je u izjavi za RTS rekao da je stiglo više ponuda za profesionalno upravljanje borskim kombinatom.

Poziv za privatizacionog savetnika, podseća „Kolektiv“ , objavljen je u „Fajnenšl Tajmsu“ krajem prošle godine. Kako je predviđeno, konsultant koji bude odabran na tenderu trebalo bi da predloži jednu od pet opcija po kojima će strateški partner ući u RTB Bor.

“Prva podrazumeva primenu mera iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije kompanije (UPPR-a), dok druga znači zajedničko ulaganje RTB Bor Grupe kroz javno-privatno partnerstvo. Treća mogućnost pronalaženja strateškog partnera za borsku kompaniju jeste privatizacija i/ili osnivanje novog/novih privrednih subjekata, a četvrta opcija podrazumeva dokapitalizaciju RTB Bor Grupe i/ili njegovih zavisnih preduzeća. Peta opcija je kombinacija bilo kojeg od ovih načina”, navodi “Kolektiv”.

Premijer i novoizabrani predsednik Srbije, Aleksandar Vučić nedavno je u Kini, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, u razgovoru sa kineskim predsednikom Li Kećangom, između ostalog, zamolio i za pomoć oko RTB Bor. Vučić je, nakon tri neuspešna pokušaja da se RTB proda, u nekoliko navrata isticao da smatra da bi prodaja RTB-a Kinezima bila najbolje rešenje.