Konstitutivna sednica republičkog parlamenta 16. aprila

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije biće održana 16. aprila, izjavio je Tanjugu predsednik parlamenta Nebojša Stefanović.

dom-narodne-skupstine

Tog dana, rekao je Stefanović, na dnevnom redu biće sve tačke predviđene zakonom.

“Na dnevnom redu će biti verifikacija mandata, izbor predsednika i potpredsednika parlamenta, imenovanje skeretara i izbor skupštinskih radnih tela i stalnih delegacija”, rekao je Stefanović.

Predsednik parlamenta očekuje da će taj proces biti završen u roku od sedam dana.

Konstitutivnom sednicom parlamenta će predsedavati najstariji poslanik Milan Korać, koji ima 85 godina.

U novom sazivu skupštine biće poslanici sa sedam izbornih lista: 158 poslanika sa liste “Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujemo”, 44 sa liste “Ivica Dačić – SPS, PUPS, JS”, 19 sa liste “Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju”, 18 sa liste okupljene oko Nove demokratske stranke Borisa Tadića, šest sa liste “SVM – Ištvan Pastor”, tri sa liste “SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin” i dva sa liste “PDD – Riza Halimi”.

Poslovnik o radu parlamenta predviđa da prvom sednicom skupštine, do izbora predsednika, predsedava najstariji poslanik, a u radu mu pomaže po jedan, najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar parlamenta, što je Tanjugu potvrdio i Stefanović.

Shodno tome, za mestu predsedavajućeg na konstitutivnoj sednici sedeće poslanik Milan Korać, rođen 1929. godine, izabran na listi SPS-PUPS-JS.

Među najmlađima koji bi mogli da pomažu Koraću da vodi sednicu do izbora predsednika su studentkinja Katarina Šušnjar iz Surčina, rođena 1990. godine, poslanica SNS, takođe studentkinja Jovana Jovanović iz Kragujevca, izabrana na listi DS, rođena 1988. godine, najmlađi na listi SPS-PUPS-JS je ekonomista Nevena Stojanović iz Mladenovca, rođena 1986. godine, a na listi NDS Aleksandar Senić, inženjer građevine iz Rače, rođen 1978. godine.

Na listi SNS među najmlađima su i Violeta Lutovac i Milena Turk, obe rođene 1986. godine, među socijalistima Ivana Dinić, rođena 1985. godine, a među šest poslanika SVM najmljađi je Arpad Fremond iz Pačira, rođen 1981. godine.

Među najstarijim parlamentarcima su i Jovan Krkobabić (PUPS) i Dragoljub Mićunović (DS), koji su rođeni 1930. godine.

Prvu sednicu novog saziva parlamenta sazvao je predsednik starog saziva Nebojša Stefanović. Na toj sednici biće potvrđeni mandati poslanika i parlament je konstitusan kada se potvrde dve trećine mandata, čime i formalno prestaje mandat starom sazivu.

Mandati su, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, dodeljeni po redosledu sa liste, počev od prvog na listi, a svaki treći poslanik u parlamentu biće žena.

Nakon potvrđivanja mandata, poslanici polažu zakletvu koja glasi: “Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti gradanima Srbije, istini i pravdi”.

Na prvoj sednici se, pored potvrđivanja mandata, biraju predsednik, potpredsednik i imenuje generalni sekretar skupštine, kao i članovi radnih tela parlamenta.

Biraju se i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama. Posle konstituisanja parlamenta, sledi formiranje vlade.

Skupština Srbije buduću vladu mora da izabere najkasnije u roku od tri meseca. Ukoliko se to ne dogodi, Ustav je propisao da će biti raspuštena i da će biti održani novi izbori, koji moraju biti okončani najkasnije za 60 dana.

Konstitutivna sednica počeće u 10 sati.

(Tanjug)