Koronavirus se “uvukao” i u Dom za stare u Boru

Koronavirus ušao je i u Dom za stare “Vila Katarina” u Boru u kome je prisustvo virusa potvrđeno kod 19 osoba.

Među zaraženima je 16 od 60 stanara doma kao i tri od 22 radnika. Sedmoro zaraženih korisnika je smešteno na kovid odeljenjima borske Opšte bolnice.

“Izrazio bih žaljenje zbog ulaska virusa u dom u Boru. Mi imamo borbu sa virusom od početka pandemije i preduzeli smo radikalne mere da zaštitimo naše korisnike i izabrali smo nateži, a po našem mišljenju najefikasniji način da sprečimo da korona uđe u Dom. Organizovali smo rad u dve grupe koje ulaze u karantin i žiove zajedno sa korisnicima. U Boru imamo 22 radnika i 60 korisnika. Polovina radnika ulazi u petnaestodnevni karantin i žive sa korisnicima u domu samo da ne bi išli kući i slučajno uneli virus u dom”, kazao je Milovan Đurić, direktor Doma za stare “Vila Katarina”.

On je kazao da se svi radnici pre uključivanja u proces rada testiraju i tek nakon dobijanja negativnog rezultata ulaze u dom.

Prema rečima direktora najverovatnije je da je virus unešen tako što je neko od radnika zaražen u periodu između testiranja i dobijanja rezultata.

“Mi smo prve simptome zaraze primetili u subotu i odmah smo obavestili epidemiološku službu i Zavod za javno zdravlje “Timok”. Ugovorili smo testiranje svih korisnika i svih radnika koji su bili tu u smeni i deo radnika iz prethodne smene. U nedelju smo dobili, za mene, poražavajuće rezultate da su 16 korisnika, dva radnika iz prethodne i jedan iz tadašnje smene pozitivni na koronavirus”, rekao je Đurić.

Direktor je istakao da su obavljeni lekarski pregledi i da je sedmoro štićenika doma smešteno na bolničko lečenje. Ostali su vraćeni u dom koji je sada podeljen u tri zone kako zaraženi i oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima ne bi bili u dodiru sa ostalim korisnicima.