Kovač još u igri – razrešenje u ponedeljak

0
8
 Agencija za privatizaciju (AP) odgovoriće u ponedeljak austriskoj kompaniji A-Tek da li prihvata novu ponudu koju je ova kompanija dostavila u petak uveče, neposredno pred isticanje roka za uplatu prostalih 316 miliona dolara za kupovinu Rudarsko Topioničarskog Basena (RTB) "Bor".

 

Posle odbijanja zahteva A-Teka za produženje roka za uplatu ostatka kupoprodajne cene za kupovinu RTB-a "Bor" do punog iznosa od 466 miliona dolara. U petak, pet minuta pre ponoći, kada je isticao rok za uplatu ukupne cene za Rudarsko Topioničarski Basen "Bor", A-Tek je dostavio novi zahtev za izmirenje te obaveze, a posle "intenzivnih konsultacija sa svojim bankama". Saopšteno je i da je A-Tek Agenciji za privatizaciju predložio da od preostalih 316 miliona dolara odmah uplati 230 miliona, a ostatak, 86 miliona dolara, do 7. maja.

A-Tek je saopštio da je spreman i da odmah uplati garanciju od 60 miliona dolara za dobro izvršenje posla i pet miliona dolara koji bi, uz uplaćenih 10 miliona dolara garancije, bili naplaćeni ako odustane od kupovine RTB-a i uplate ukupne cene.

 

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=cpCfpr0lhmw] 

 

Dinkić čeka telefonsku sednicu vlade
Iako je prvobitno izjavio da tender za RTB "Bor" nije propao jer će odmah uslediti pregovori sa drugorangiranom ruskom kompanijom SMR, čiji je vlasnik Oleg Deripaska i koja je ponudila cenu od 370 miliona dolara, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić spreman je da prihvati novu ponudu A-Teka nakon konsultacije s Komitetom za restrukturiranje RTB-a "Bor". Ukoliko bi Komitet predložio Vladi prihvatanje nove A-Tekove ponude, postoje dobri izgledi da Vlada Srbije ovakvu odluku donese telefonom naredne nedelje.
Ukoliko najnovija A-Tekova ponuda bude odbijena, uslediće pregovori s Deripaskom. S obzirom na propisanu proceduru pregovaranja, a koji ne mogu trajati kraće od 60 dana, potpisivanje ugovora s novim kupcem obavila bi tek novoformirana vlada. 

 

Radnicima možda i vanredna isplata
Ukoliko bi nova ponuda A-Teka bila prihvaćena, a Austrijanci ni do 7. maja ne uplate celokupnu sumu, dodatnih pet miliona dolara koje bi u vidu tenderske garancije ostale na raspolaganju našoj državi moglo bi biti iskorišćeno za vanrednu isplatu radnicima. Kako "Blic nedelje" saznaje, u tom slučaju svaki od 4.000 zaposlenih bi dobio po 1.000 evra. Ukoliko "A-Tek" ispuni obaveze, na snazi bi ostalo prethodno obećanje o isplati otpremnine u visini od 200 evra po godini staža.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here