Kraj jedne i početak nove ere: Ziđin u utorak preuzima RTB Bor

Kineska kompanija Ziđin (Zijin Mining) u utorak, 18. decembra zvanično će preuzeti upravljanje Rudarsko-topioničarkim basenom (RTB) Bor najavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Država više neće biti većinski vlasnik borske rudarske kompanije kojom je suvereno upravljala od završetka Drugog svetskog rata.

Na tenderu za strateškog partnera, održanom u avgustu, kompanija Ziđin je pobedila ponudom vrednom 1,26 milijardi dolara.

Pored obavezne dokapitalizacija od 350 miliona dolara kineski strateški partner je ponudio šestogodišnji investicioni ciklus u vrednosti od milijardu 260 miliona dolara i dodatnih 200 miliona dolara za pokrivanje tekućih dugova borskog giganta.

“Za razliku od svih drugih partnerstava i prodaja u Srbiji, mi ćemo imati 350 miliona dolara ‘keširanog’ novca. Toliko će Ziđin odmah uplatiti, a dodatnih 900 miliona dolara ne uplaćuje nego investira. Sve ide na račun RTB-a Bor, koji je već otvoren u Kineskoj banci i odatle će se kontrolisano trošiti samo na investicije”, rekao je nedavno generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski.

Ugovor o strateškom partnerstvu u RTB-u između Vlada Srbije i predstavnika Ziđina potpisan je 17. septembra, čime je kineska kompanija postala većinski vlasnik sa 63 odsto udela.

Večinski vlasnik ima obavezu da zadrži sva radna mesta, kojih je u trenutku raspisivanja tendera bilo oko 5.000.

Zvanično preuzimanje RTB-a od strane Ziđina očekuje se u utorak, 18. decembra, tri meseca od potpisivanja ugovora.

„Mi spremamo taj klouzig za 18. decembar imamo informacije od naših kineskih partnera da će na dan preuzimanja uplatiti svih 350 miliona dolara. I tada će biti potpisana sva neophodna akta, sprovedena Skupština društva“, rekao je za RTS ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.