„Kriveljski kamenolom“ utrostručuje kapacitet

Izgradnjom nove linije za pripremu kamena kapaciteti „Kriveljskog kamenoloma“ u naredna dva meseca biće utrostručeni.

Foto: Gorica Tončev Vasilić (Serbia Zijin Copper)

Nova linija kapaciteta 80 tona na sat ili 1.800 tona dnevno gradi se tik uz staru.

Oprema i delovi za novu liniju su stigli, teren je pripremljen, rudarski radovi završeni, a i betonski su pri kraju.

Plan je da, po instaliranju nove, stara linija nastavi da radi još bar godinu dana, jer u tom periodu treba da se završe najveći poduhvati u Srbija Ziđin Koperu (Serbia Zijin Copper), pa ima i najviše posla.

Foto: Gorica Tončev Vasilić (Serbia Zijin Copper)

„Kriveljski kamenolom“ je, zbog svega što je u planu da se izgradi, postao veoma važan pogon rudnika „Veliki Krivelj“. Pojavila se potreba da se kapacitet prerade kamena poveća i zato će, paralelno sa novom, neko vreme sigurno raditi i stara linija. Građevinski radovi na novoj liniji su pri kraju, pa bi od 10. marta trebalo da počnu i mašinski, a da se kompletan posao završi do sredine maja. Do tada će stara prerađivati oko 600 tona krečanjaka dnevno i za sve građevinske radove isporučivati odgovarajuće frakcije kamena (granulacija +8/-35mm ili od četiri do osam milimetara)“, kaže upravnik „Kriveljskog kamenoloma“ Ivica Ognjanović.

Foto: Gorica Tončev Vasilić (Serbia Zijin Copper)

Na tamošnjem kopu su, dodaje Ognjanović, zbog toga počeli radovi u novom zahvatu. Zbog povećanja kapaciteta urađen je i novi rudarski projekat, a da bi se došlo do većih količina krečanjaka, za eksploataciju se priprema gornji deo ležišta. Teren je nepristupačan, pa se posao obavlja sa velikom opreznošću i samo po lepom vremenu.

Iskusni rukovalac rudarskom mehanizacijom Dejan Kostić kaže da je njegov posao na „Kriveljskom kamenolomu“ vrlo delikatan.

Foto: Gorica Tončev Vasilić (Serbia Zijin Copper)

„Ima malo straha, naravno, naročito kada duvaju olujni vetrovi. Čekićem bagera razbijam kamen i polako krčim put za bušalicu i minerske poslove. Mašina kojom tucam kamen je dobra i stabilna, nema opasnosti od proklizavanja, pa mi je potrebna samo puna koncentracija“, navodi Kostić.