Krivične prijave protiv nadležnih zbog zagađenja u Boru

Irena Živković predsednica udruženja „Izbor postoji“ najavila je da će protiv nadležnih biti pokrenute krivične prijave zbog prekomernog aerozagađenja u Boru.

Ona je u obraćanju javnosti ispred zgrade Skupštine grada kazala da će pred sudom tražiti odgovornost ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana, gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića i nadležnih u kompaniji Ziđin (Serbia Zijin Bor Copper).

„Podnećemo prijave po Zakonu o zaštiti vazduha protiv gradonačelnika Aleksandra Milikića kao jedinog koji ima ingirencije nad svim službama gradske uprave, pa i onom zaduženom za ekologiju. Takođe, protiv Ministarstva za zaštitu životne sredine i ministra Gorana trivana, kao i protiv nadležnih u Ziđinu. Ovo ćemo uraditi u ime svih građana Bora, a potpis na tužbe mogu staviti sve organizacije i udruženja koje se ne mire sa ovakvim stanjem“, kazala je Živković.

Odbornik u Skupštini grada Bora Saša Stanković rekao je da nijedna od institucija kojoj su se organizatori protesta protiv zagađenja obraćali nije odgovorila u datom roku.

Podsećamo, u okviru „Marša kroz institucije“ inicijatori protesta su se obratili kompaniji Ziđin, Gradskoj upravi, predstavnicima Ministarstva za zaštitu životne sredine i Borskom upravnom okrugu kojima su predati zahtevi i dat im je rok od 10 dana da na njih odgovore.

„Nije normalno da se Zakon o zaštiti vazduha donese 2013. Godine, a da grad Bor sa još nije doneo kratkoročni plan Nije normalno da deset meseci traju alarmantna zagađenja, a da se ne proglasi vanredna situacija. Nije normalno da se po sunčanom danu u 14 časova na udaljenosti od 50 metra zgrade ne mogu videti od dima, a da ekološki inspektor ne sme da radi svoj posao. Nije normalno da se građani koji žele da se izbore za zdravlje svoje dece nazivaju fašistima i da im se preti po društvenim mrežama zbog davanja intervjua“, rekao je Stanković.

On je poručio da će u okviru „Marša kroz institucije“ obratiti svim udruženjima, organizaciama, celokupnom Vladinom i nevladinom sektoru, kao i svim medijima da se izjasne o ovom „ekocidu“ koji trpe građani Bora i zauzmu svoj odlučan stav.

„Zapravo ovo je referndumsko pitanje za sve građene Bora biramo između profita strane kompanije, koju podržava i Vlada i lokalna samuprava, a na drugoj stani je zdravlje nas i naše dece“, zaključio je Stanković.

Organizatori protestesta protiv zaga su kazali da će o daljim koracima institucijalne i van instituicijalne borbe, kao i o eventualnom novom protestu blagovremeno obavestiti javnost.