Krivične prijave protiv nadležnih zbog zagađenja u Boru

5
2994

Irena Živković predsednica udruženja “Izbor postoji” najavila je da će protiv nadležnih biti pokrenute krivične prijave zbog prekomernog aerozagađenja u Boru.

Ona je u obraćanju javnosti ispred zgrade Skupštine grada kazala da će pred sudom tražiti odgovornost ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana, gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića i nadležnih u kompaniji Ziđin (Serbia Zijin Bor Copper).

“Podnećemo prijave po Zakonu o zaštiti vazduha protiv gradonačelnika Aleksandra Milikića kao jedinog koji ima ingirencije nad svim službama gradske uprave, pa i onom zaduženom za ekologiju. Takođe, protiv Ministarstva za zaštitu životne sredine i ministra Gorana trivana, kao i protiv nadležnih u Ziđinu. Ovo ćemo uraditi u ime svih građana Bora, a potpis na tužbe mogu staviti sve organizacije i udruženja koje se ne mire sa ovakvim stanjem”, kazala je Živković.

Odbornik u Skupštini grada Bora Saša Stanković rekao je da nijedna od institucija kojoj su se organizatori protesta protiv zagađenja obraćali nije odgovorila u datom roku.

Podsećamo, u okviru “Marša kroz institucije” inicijatori protesta su se obratili kompaniji Ziđin, Gradskoj upravi, predstavnicima Ministarstva za zaštitu životne sredine i Borskom upravnom okrugu kojima su predati zahtevi i dat im je rok od 10 dana da na njih odgovore.

“Nije normalno da se Zakon o zaštiti vazduha donese 2013. Godine, a da grad Bor sa još nije doneo kratkoročni plan Nije normalno da deset meseci traju alarmantna zagađenja, a da se ne proglasi vanredna situacija. Nije normalno da se po sunčanom danu u 14 časova na udaljenosti od 50 metra zgrade ne mogu videti od dima, a da ekološki inspektor ne sme da radi svoj posao. Nije normalno da se građani koji žele da se izbore za zdravlje svoje dece nazivaju fašistima i da im se preti po društvenim mrežama zbog davanja intervjua”, rekao je Stanković.

On je poručio da će u okviru “Marša kroz institucije” obratiti svim udruženjima, organizaciama, celokupnom Vladinom i nevladinom sektoru, kao i svim medijima da se izjasne o ovom “ekocidu” koji trpe građani Bora i zauzmu svoj odlučan stav.

“Zapravo ovo je referndumsko pitanje za sve građene Bora biramo između profita strane kompanije, koju podržava i Vlada i lokalna samuprava, a na drugoj stani je zdravlje nas i naše dece”, zaključio je Stanković.

Organizatori protestesta protiv zaga su kazali da će o daljim koracima institucijalne i van instituicijalne borbe, kao i o eventualnom novom protestu blagovremeno obavestiti javnost.5 KOMENTARA

  1. U normalnim I uređenim drźavama ovakvo ponašenje vlasti dovelo bi do revolucije, ali nažalost mi smo BANANA KOLONIJA u kojoj żivi malo ljudi a puno majmuna I zato ćemo nestati brže no što izgleda demografima .

  2. BORАNЕ UGUŠI I POTROVA GASOVIMA TOPIONICA BAKRA JAČE NO IKADA!

    U Boru zagađenje ne zavisi toliko od pravca vetrova, rada Toplane, već je funkcija nedorečenosti tehničko-tehnološka u rekonstrukciji topionice. Ogromne pare su utrošene, a zagađenje je gore no kada su radile samo šahtne i plamene peći. Od pompezno hvaljene rekonstrukcije topionice bakra u Boru i čistijeg vazduha od onog iz 1903. godine, ostade samo laž grobara RTB Bor i njegovih mentora iz Vlade i ludo radovanje borana. Oni se mesecima guši u gasovima sumpordioksida i opasnim supstancama: arsenom, olovom, kadmijumom, živom i kompletnim Mendeljejevim sistemom elemenata. Vlada Srbije i Grad Bor, ove dogodovštine pripisuju politizaciji, a ne realnom stanju. Najpre trebali su da prozovu Spaskovskog, grobara RTB Bor i „neimara“ nove tehnologije topljenja sa svim negativnostima, a najmanje Bor sa nebom iz 1903. godine, kako je svojevremeno tvrdio on. Za čisto nebo nad Borom potrebna je obimna rekonstrukcija, pare i vreme, a nikako do kraja 2019. kako je rekao ministar Antić. Laž nije zabranjena, a štetna je, ministre. O trovanju Borana treba da snosi konsekvence Spaskovski, jer je promašio tehnički-tehnološki, proces, izbor opreme, a radio je u svojoj režiji, izbacivšie stručnjake iz ovog posla, a imao je mentorstvo u Vladi Srbije. Novac (оkо 500 miliona evra) je utrošen i “pametno upotrebljen” i za lične koristi, a promašaji ostaju, pa ostaju. Država je preuzela dugova RTB Bor od devetsto miliona evra, a ostalo je još milijardu evra. Na kraju konsekvence treba da snosi i Ziđin u smislu poštovanja normi o čistoći vazduha i usklađivanje tehnologije sa projektovanim parametrima, koje je Spaskovski ostavio Ziđinu i Boru. Svaka mu čast, da kao osvedočeni i “rođeni” boranin, kako on tvrdi, a laže, uništava svoje toliko voljene sugrađanke i sugrađane.

  3. Daj svi da skupimo pare po dvadeset trideset dinara da se napravi veliki dimnjak veci od onog starog najvisljeg jer ovako ce izginemo od mikrocestice koje se zalepe za kapljice vodene pare a koja se zalepi na plucne alveole .Ajde vi sto ste kupili ganc nova polovna svapska kola prvi da date pare jer ste ih primali kao platu i kad nista nije radilo a oni kanadjani da se pohapse preko interpola sto su skarabudzili nadogradnju stare topionice ,i sta koj kurac vratite Kinezima pare i da ugasimo svetlo i vratimo se tamo odakle smo dosli cuvamo ovce prodamo jagnjice brojimo novce

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime